Csőtörés: százmilliósnál is nagyobb lehet a kár

MTI   ·   2012.07.03. 11:54

A százmillió forintot is meghaladhatja az a kár, amelyet a múlt vasárnapi csőtörés okozott a készülő 4-es metróvonal Szent Gellért téri állomásán – közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság kedden. A tájékoztatás szerint a kár felmérése még tart.

A víz által elöntött alsó üzemi terekben, ahol már beépítették az állomás egyes rendszereit, a kiépítést, így például az áramellátást kivitelező cégek a napokban készítik el becsléseiket. A kár pontos összegét így csak a kártalanítási folyamat végén lehet megmondani. A tájékoztatás szerint a kárért 4-es metró projekt biztosítóinak konzorciuma áll majd helyt.

Vasárnap délután egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el a XI. kerületi Bartók Béla útra nyíló Orlay utca 1. szám alatti épület előtt. Több mint egy órán át ömlött a víz, mire sikerült elzárni a vezetéket. A törésnél 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett, a környéken megállt a forgalom, a rendőrség lezárta a területet. Semmilyen tömegközlekedési eszköz nem járt a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A pincékbe betörő víz miatt négyszáz lakást ideiglenesen el kellett hagyniuk a lakóknak. Ezután statikus vizsgálta meg az épületek állagát, és megállapította, hogy egyik épület sem károsodott, így a lakók visszaköltözhettek.

A Bartók Béla úton hétfőn, a takarítás után megindulhatott a forgalom, az ivóvízellátás reggel hat óráig helyreállt. A Budafoki utat a BKK keddre virradóan nyitotta meg a forgalom előtt.

Kapcsolódó hírek