Dízelmozdonyok Magyarországról

iho/vasút   ·   2011.12.08. 20:05
00

Már bőven túl az évszázados életkoron Rudolf Diesel találmánya, a dízelmotor, az erőforrás szárazföldi felhasználásának csúcsát vitathatatlanul a dízelmozdonyok jelentik. A hol csendesen doromboló, hol ordítva, bömbölve vágtázó, olykor sűrű füstöt eregető vasparipák mindenütt az erő és a dinamika szimbólumai. Eme pompás gépezetek gyártásának itthon is nagy hagyományai voltak, a magyar vasútijármű-ipar hírnevét különféle nyomtávolságra gyártott típusok öregbítették Magyarországon és a világ különféle tájain egyaránt.

Az Indóház Kiadó gondozásában idén karácsonyra megjelenő könyv ennek a nagyszerű teljesítménynek állít emléket, lépésről lépésre bemutatva azokat a mozdonyokat, amelyeket magyar szellem tervezett és magyar kéz alkotott. Megismerkedhetünk a Ganz, a Ganz-MÁVAG és utódvállalatainak, a győri Magyar Vagon- és Gépgyár összes típusával, akár hazai, akár külföldi megrendelésre gyártották azokat. És nem csak a ténylegesen legyártott mozdonyokról találhat a kedves olvasó bőséges információkat a könyvben, olyan típusokat is górcső alá veszünk
ugyanis, amelyek megrendelés hiányában végül az íróasztal fiókjában, a gyártók rajztárában végezték.

A könyvet gazdagító rengeteg ábra, eleddig publikálatlan fényképfelvétel, jellegrajz és bőséges műszaki adatokat tartalmazó táblázat segítségével mi magunk is elhelyezhetjük a magyar dízelmozdonygyártást a nagyvilágban.

A könyv szerzőjénél, Süveges Lászlónál, aki a Ganz-MÁVAG és utódvállalatainak főmérnökeként szinte az összes hazai fejlesztésű és gyártású dízelgép születésénél jelen volt, keresve sem találnánk jobb és hitelesebb mesélőt.

Kapcsolódó hírek