Drónveszély: leállt Dubai, roncs a Fehér Ház kertjében

iho   ·   2015.02.01. 11:15
cim4

Komoly visszhangot keltett múltkori videós anyagunk, amelyben egy isztambuli felvételt láthattak: azt, ahogy egy távirányított repülő szerkezet gyönyörű felvételeket készít a nemzetközi repülőtér forgalmáról, miközben nyilvánvalóan súlyosan veszélyezteti a fel- és leszálló, sőt, a guruló gépeket is, sokféleképpen megsérti az érvényes szabályokat.

Bárki viszonylag olcsón megveheti, röptetheti

Portálunk korábbi munkatársa, a remek repülőfotós Somogyi-Tóth Péter ezt a kommentárt fűzte az összeállításhoz: „Nekem is pont ilyen drónom van, mint amivel az isztambuli videó készült. Elképesztő őrültség ilyet csinálni. Ennek a gépnek négy légcsavarja van (illetve forgószárnya), és mindegyiket 1-1 kis elektromos motor hajtja különböző, állandóan változó fordulatszámon. Így stabilizálja magát. Ha csak egyetlen motor megáll a négyből, vagy egyetlen légcsavar eltörik (tejfölösdoboz szintű anyagból vannak), azonnal lezuhan a szerkezet. A madarak utálják a drónokat és meg is támadják néha, ez is általában zuhanással végződik. Ezen a videón nagyon messzire elkalandozik, nyilvánvalóan néhány másodperc után már nem is látja szabad szemmel a gépet. Ilyenkor elég belegondolni, hogy mi történik a videójel elvesztésekor. Márpedig az nagyon könnyen meg tud szakadni! De a legdurvább hibajelenség az, amikor a vezérlés hülyül meg, és iszonyú sebességgel elkezd száguldani egy neki tetsző irányba, vagy esetleg hanyatt vágja magát. Az előbbi velünk is megtörtént. A nagyobb drónok (6-8 forgószárnnyal) a levegőben képesek maradni egy hajtóműhibával, de a vezérlése azoknak is éppúgy megbolondulhat. Épp ezért megdöbbentő számomra a mexikói anyag is. Sose vállalnék el ilyen feladatot, bárki engedélyezi is. Túl sok a hibalehetőség, túl nagy a kockázat.”

Isztambul, életveszélyes látkép a reptérről

Időközben újabb, több mint kellemetlen történések igazolták ennek a divatnak a veszélyességét. A világsajtóban nem kapott egyik történet sem túl nagy hírverést, de tény, hogy a világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a Dubai International múlt héten pénteken közel egy órára teljesen megbénult, mert a torony légiforgalmi irányítói egy távirányított repülő szerkezetet észleltek valahol az ellenőrzött légtérben, és úgy ítélték meg, hogy emiatt le kell állítaniuk a légikikötő forgalmát. A részletek, tehát hogy milyen szerkezetről volt szó, és pontosan hol reptették az ismeretlen, a dubaji hatóságok közleménye szerint felelőtlen személyek, nem ismertek, de az is tény, hogy az ötvenöt perces leállás miatt a normál forgalom utána jóval hosszabb időre összezavarodott.

Dubai International: a forgalmat a félkész Al Maktoum repülőtérre kellett terelni

Talán még ennél is meglepőbb, hogy néhány napja egy lezuhant és összetört quadrocoptert, az isztambulihoz hasonló négyrotoros gépet találtak a biztonságiak – Washintonban, a Fehér Ház kertjében. Ennek a gazdája a későbbiekben jelentkezett, mint kiderült, az illető maga is a szolgálatok egyikének embere volt, aki néhány háztömbnyire a Fehér Háztól játszadozott a barátja gépével, de elvesztette az ellenőrzést az apró helikopter felett. Az illetékesek szerint a drón nem jelentett különösebb veszélyt a Fehér Házra és lakóira, ugyanakkor a New York Times szerint az eset mégiscsak újabb kérdéseket vet fel a Fehér Ház biztonságával kapcsolatban. Az épület és a kert tiltott légtér, de mint beszámoltunk róla, olykor kisebb-nagyobb, emberek vezette repülőgépekkel próbálták már a levegőben is illegálisan megközelíteni. Ilyen volt annak a fiatalembernek az esete, aki egy katonai helikoptert, egy UH-1-est kötött el egy marylandi bázisról, hogy aztán a Fehér Ház felett lebegjen, majd közvetlenül mellette szálljon le a géppel.

Ez a Phantom landolt a Fehér Ház kerítésén belül

A szövetségi légügyi hivatal, az FAA még mindig keservesen küszködik a feladattal, hogyan alkossa meg a drónok repültetésére vonatkozó végleges szabályokat. A helyzetre jellemző a hivatal videós felhívása: senki ne hozzon ilyen szerkezetet az amerikaifoci-bajnokság döntőjére.

A britek úgy próbálnak elébe menni a dolognak, hogy a szigetország légiforgalmi irányító szolgáltatója, a NATS megállapodást írt alá az ARPAS nevű, a távirányítású szerkezetek pilótáit tömörítő szervezettel, hogy együttműködjenek a drónok, illetve pontosabban a légterek biztonsága érdekében, a szabályellenesen használt drónokkal szemben. Ugyanakkor ennek a hírnek a kapcsán is arra emlékeztetnek a partnerek, hogy ezeket a szerkezeteket viszonylag olcsón bárki könnyen beszerezheti, és sokan úgy használják, függetlenül bármiféle szervezettől, legális kerettől, hogy nincsenek tisztában sem a légterek mibenlétével, sem a vonatkozó szabályokkal.

Kábítószercsempészet drónnal: nehezebb lebukni

Mindeközben a kaliforniai-mexikói határon is feltűntek a pilóta nélküli szerkezetek, és nem nehéz kitalálni, mi az, amit kis tömegben is hatalmas értékként átszállítanak északra: kábítószert. Egy másik alkalommal – amire már Európában is volt példa – egy apró helikopter telefonokat, kábítószert és cigarettát próbált bejuttatni egy szigorúan ellenőrzött dél-karolinai fogházba egy tizenöt évre ítélt rabhoz.

Igazságtalanok lennénk azonban, ha nem beszélnénk a történet másik oldaláról: a drónok egyre komolyabb szerepet kaphatnak értő kezekben és megfelelő irányítással sok területeken. Mint arról az Sg.hu beszámol, a drónok Zimbabwe távoli körzeteiben gyógyszereket vittek egy áradások miatt elzárt faluba, ugyancsak használtak már gyógyszerszállításra ilyen gépeket az Orvosok Határok Nélkül szervezet emberei Pápua Új-Guinea ugyancsak nehezen járható, hegyes-völgyes, erdős vidékein, Lesotóban pedig AIDS-betegek vérmintáinak szállítását oldották meg ezzel a biztonságos és olcsó módszerrel.

A szabályok rendszerint a kereskedelmi drónhasználatra vonatkoznak, a légtérszabályokról a hobbysták sokszor nem is tudnak

A jövőben a természeti katasztrófák és balesetek utáni helyzet felmérésében és a mentési munkálatokban is tudnak segíteni – ismételjük meg: a jó kezekben működő – okos kis repülő szerkezetek.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek