Dubaj: gépvásárlások a következő húsz évben

iho/repülés   ·   2011.11.16. 15:00
cimkep

Minden szentnek maga felé hajlik a keze – minden nagy repülőgépgyártónak maga felé hajlik a prognózisa, valahogy így lehet összefoglalni azokat az előrejelzéseket, amelyeket az Airbus és a Boeing gyakorlatilag egy időben hozott nyilvánosságra Dubajban a térség várható repülőgép-vásárlásairól.

Az Airbus szerint a közel-keleti légitársaságok 2030-ig 1921 új, százszemélyesnél nagyobb utasszállítót és teherszállítót vásárolnak 347 milliárd dollár értékben. A Boeing ennél jóval komolyabb piaci igényre számít, 2520 gép megvásárlására 450 milliárd dollárért. A különbség egy részét magyarázhatjuk azzal, hogy az amerikaiak a 100 személyesnél kisebb regionális utasszállítókat is belevették ebbe a számba, de ez a kategória a várható flottabővítéseknek csak három százalékát teszi ki. Az Airbus szerint a gépek túlnyomó része, 1882 lesz utasszállító és csak 39 teherszállító.

A Közel-Kelet léginövekedésének motorja: a Qatar...

És következik a mindenki által várt legérdekesebb összehasonlítás, melyik gyártó melyik kategóriában lát elsősorban keresletet. Nos az európaiak úgy vélik, 779 egyfolyosós és 801 kétfolyosós gépet lehet majd eladni 57,3, illetve 179,8 milliárdért, valamint 302 nagyon nagy utasszállítót az A380 és a B-747-8 kategóriájában 99,2 milliárd dollár értékben. A Boeing szerint 1160 egyfolyosós és 1110 kétfolyosós utasszállítót igényel ez a piac, és csak 180 óriásrepülőgépre lesz szükség.

Látható tehát, hogy míg a széles- és keskenytörzsű gépek piacát a két gyártó arányaiban hasonlóan méri fel – bár érdekes, hogy az európaiak kevesebb egyfolyosós gépet prognosztizálnak – addig alapvetően más a megítélés abban az óriás-kategóriában, amelyben az Airbus egy már bejáratott termékkel versenyez, a 380-assal, míg a Boeing 747-8-asára egyelőre jóval mérsékeltebb az igény. Vagyis az Airbus jelenlegi piaci sikerét, a Boeing pedig ebben a kategóriában elfoglalt második helyét vetíti előre a következő húsz év igényeire.

...az Emirates...

Az Airbus szerint a vásárolt gépek közül 1442 szolgál flottabővítésre és csak 440 elöregedő gépek lecserélésére: a Boeing hasonló arányokat jelenít meg a maga előrejelzésében, vagyis 66 százalékot gépszámnövelésre és 34 százalékot pótlásra.

Mindkét gyártó tehát meghatározó piacnak tekinti a Közel-Keletet, amelynek növekedési üteme – a légi közlekedésen túl is – az elmúlt időszakban is nagyon magas volt, és a repülőgépipar főszereplőinek megítélése szerint az is marad a jövőben. Az Airbus azt az adatot emeli ki, hogy a légiközlekedés növekedési aránya bőven a 4,8 százalékos világátlag fölött, 6,4 százalékon alakul, a jelenlegi 800 gépes állomány pedig 2260-ra bővül 2030-ra. Mindezt pedig lehet alapozni az elmúlt tíz év számaira, amikor is a Közel-Kelet utasszáma 200 százalékkal ugrott meg a régiók közti forgalomban, a föld lakosságának 85 százaléka közvetlen járatokon érhető el innen – hangzott John Leahy Airbus eladási főnök érzékletes megjegyzése.

...és az Etihad

A Boeing kereskedelmi gépeladásokért felelős főnöke, Randy Tinseth példátlan bővülést vár a következő tíz, és összességében jelentős növekedésre a következő 20 évre a térség légi közlekedésében. A Boeing-vezető meg is nevezte azokat a légitársaságokat, amelyek a növekedés fő motorjának számítanak, ezek pedig az Emirates, az Etihad és a Qatar. Tinseth szerint mindhárom vállalat arra alapítja a növekedési stratégiáját, hogy az újabb és gazdaságosabb repülőgépek jelentik majd számukra a versenyelőnyt az európai és ázsiai konkurenciával szemben.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.