Dupla nosztalgia Szegeden

Fritz Gergely   ·   2012.09.12. 19:00
DSC_0062400

Idén nyáron több nagyvárosban is temérdek program közül választhattak a városi közlekedés szerelmesei. Szeged is igyekezett kitenni magáért: augusztus 5-től minden vasárnap az eredeti festésben pompázó 813-as pályaszámú Bengáli koptatja a 3 és a 3F jelzésű villamosvonalak vágányait. A Bengálik 2011 nyaráig évtizedeken át városképet alakító járműveknek számítottak Szegeden. Az SZKT szándéka, hogy a közelmúltban érkezett modern villamosok mellett hétvégente visszatérjen az a sorozat, amely 49 éven keresztül meghatározta a város tömegközlekedését.

A szeptember első vasárnapján készült képen a Belvárosi temető megállóhelyre    érkezik a nosztalgiavillamos<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Fritz Gergely)

Szeptember 9-én kétféle nosztalgiajárat rótta a várost: az SZKT ugyanis szeptember végéig meghosszabbította a nosztalgia trolibuszjáratok közlekedését. Páros hétvégék vasárnapjain az Ikarus 280.T9-90 típusú, a páratlanokon pedig a ZIU-9 típusú trolibusszal nyílik lehetőség utazni az 5-ös viszonylaton. A szovjet gyártású trolibuszok a csongrádi megyeszékhelyen már nosztalgiának számítanak, azonban Budapesten még a napi forgalomban is utazhatunk velük.

Az 5-ös viszonylatú járatok a Körtöltés utca és Újszeged-Gyermekkórház között közlekednek. A ZIU-9 típusú trolibusz a Belvárosi hídon érkezik Újszegedről a Széchenyi térre

A Bengálik tekintetében is akad hasonló párhuzam. A négy, villamoshálózattal rendelkező hazai nagyváros közül a fővárosban, Szegeden és Miskolcon immár nosztalgiavillamossá avanzsáltak az FVV-k. Egyedül Debrecenben számítanak mindennaposnak a majd’ fél évszázados tuják – a cívis városban munkanapokon vesznek részt a közforgalomban.

Kapcsolódó hírek