Durva üzemi veszteségek az európai légitársaságoknál

iho/repülés   ·   2012.06.05. 13:44
cim1

Habár az európai repülőtereken megfordult utasok száma az idei első negyedévben 3,4%-kal nőtt 2011-hez képest, az európai légi járatok száma az időszakban 1,7 százalékos mérséklődést mutat, elemzi az Eurocontrol Industry Monitort a Turizmus Online.

Az első negyedév minden évben a legnehezebb időszak az ágazat számára. Idén a bulletinben vizsgált európai légitársaságok összesen 1,7 milliárdos üzemi veszteséget könyvelhettek el, ami a tavalyi első negyedévhez képest 17 százalékos romlás.

A nagyok nagy veszteségei többnyire még nagyobbak lettek

A kiadvány szerint az európai légijáratok áprilisban 2,7% százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos hónapjához képest, ami nagyjából 2009. áprilisának felel meg. A portugál és francia sztrájkok nagyjából 5000 járat törlését idézték elő. A charter (+3 százalék) és a diszkont (+1,2 százalék) szegmensen kívül minden más ág nagyjából 4 százalékkal teljesített rosszabban, mint a tavalyi negyedik hónapban. Előzetes adatok szerint áprilisban az összes járat 36 százaléka késett, ami 3 százalékpontos javulás tavalyhoz képest.

Az easy is veszteséges, csak kevésbé, mint tavaly ilyenkor

A Ryanair kivételével a bulletin által nyomon követett európai légitársaságok mindegyike üzemi veszteséget könyvelt el az idei első negyedévben. Érdekes ugyanakkor, hogy míg a Turkish Airlines, a Vueling, az easyjet és az Air Berlin csoport csökkenteni tudta működési veszteségét az egy évvel ezelőttihez képest, addig a nagyok: Lufthansa, Air France-KLM és az IAG (BA-Iberia) növelték a mínuszt. A Turkish például több mint 30 százalékkal csökkentette üzemi veszteségét.



Összesen 1,8 milliárd veszteséget értek el, ami 17 százalékkal gyengébb eredmény a tavalyi 1,5 milliárdos üzemi veszteségnél. A legtöbb légitársaság az üzemanyag árak meredek emelkedését jelölte meg, mint elsődleges negatívan ható tényezőt, valamint a gazdasági környezet bizonytalanságát.

Kapcsolódó hírek