Durva vita: a szakszervezet vádol, a Malév-vezér cáfol

iho/repülés   ·   2012.03.01. 20:31
cim_1

Limburger Lóránt, a Malév és a Malév Ground Handling vezérigazgatója tételesen cáfolta a hvg.hu-nak Csorba Attila szakszervezeti vezető sajtótájékoztatóján tett kijelentéseit. A cégvezető jogi útra tereli az ügyet, mert szerinte Csorba túlment a határon, amikor azt állította: a Malév leányvállalatát szándékosan akarja tönkretenni a cégvezetés.

Limburger Lóránt  ezzel szemben kijelentette:„Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy megmentsük a Malév leányvállalatát, ezért is háborít fel mélységesen mindaz, amit Csorba Attila a mai sajtótájékoztatóján elmondott”.

Csorba a Liga székházában, Gaskó Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján azt állította, aggasztó a vezérigazgató azon kijelentése, hogy a Malév GH 1-1,2 milliárd forintot ér, miközben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábban 3 milliárd forintra becsülte. Ezzel kapcsolatban Limburger elmondta: az MNV becslése még a Malév csődje előtti időre datálható, márpedig azzal, hogy a légitársaság összedőlése miatt a leányvállalata bevételének 65 százalékától elesett, így annak értéke is csökkent. „A leányvállalatnak a Malév-csőd miatt kintlévőségei vannak, így a jelenlegi értékét össze sem lehet hasonlítani azzal az állapotával, amikor még a Malév élt” – mondta Limburger.

A vezérigazgató a Malév-tüntetésen

A cégvezető szerint az is hazugság, hogy a Malév GH a konkurens Celebi GH-nak kölcsönadott volna speciális műszaki berendezéseket – ahogy ezt Csorba állítja. Valójában arról van szó, hogy a Malév-csőd okozta bevételcsökkenés miatt a cég bérbe adta ezeket a berendezéseket, így jutva bevételhez. Csorba azon állításával kapcsolatosan, miszerint korábban kölcsönzöttként dolgozott munkavállalókat vett fel a Malév GH, Limburger elmondta: attól a munkaerő-kölcsönző cégtől vett fel embereket, amelynek pénze ragadt bent a Malévban a csőd miatt. Márpedig ha nem „kompenzál” a Malév GH, akkor a munkaerő-kölcsönző felszámolási eljárást indíthat ellenük, ez pedig egyet jelentene azzal, hogy valamennyi Malév GH-s dolgozó elveszíti az állását. A döntéssel tehát ezt akarta elkerülni a cégvezetés.

Limburger egyúttal azt a sajtótájékoztatón elhangzott állítást is tagadta, miszerint Csorba Attila rajta lenne az elbocsátottak listáján. „Erről szó sincs” – jelentette ki lapunknak a vezérigazgató. Hozzátette: az sem igaz, hogy az elbocsátandó dolgozók agresszióra készülnének. „Példa nélküli az a fegyelmezettség és megértés, ahogy az elbocsátáshoz hozzáállnak a dolgozók” – mondta a Malév GH vezetője. Tény, hogy a sajtótájékoztatón Csorba nem fejtette ki, pontosan mit is ért azon, hogy a dolgozók elkeseredése agresszióba torkollhat.

Kapcsolódó hírek