Eddig a Havariekommando vesztésre áll Herwarttal szemben: meg sem mozdul a Glory of Amsterdam

MTI/iho   ·   2017.10.31. 13:45
tanker_a_homokpadon0

A 225 méter hosszú teherhajó a Glory of Amsterdam még vasárnap futott homokzátonyra a Herwart nevű viharban. A szövetségi tengeri mentőszolgálat, a Havariekommando tájékoztatása szerint a Wilhelmshafen térségében fekvő Langeoog sziget mellett megfeneklett hajó helyzete stabil, sérülésnek nincs nyoma, a fedélzeten tartózkodó huszonkét ember jól van. A tengerjárón nincs rakomány, de csaknem kétezer tonna üzemanyagot szállít. Környezetvédők attól tartanak, hogy az üzemanyag kiömölhet, ami természeti katasztrófát okozhat. A Havariekommando rendszeresen ellenőrzi repülőgépekkel, hogy került-e üzemanyag a tengerbe.

Nincs baja a tankernek, csak túl könnyű volt a Herwart viharnak, amely gond nélkül rakta rá egy homokpadra... A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

A hajót már vasárnap is megpróbálták levontatni a zátonyról, de a heves hullámverésben nem jártak sikerrel. Hétfő este, a dagály megérkeztével újabb kísérletet terveztek, de végül elhalasztották, mert kiderült, hogy a víz dagály idején sem elég mély a művelethez. A panamai zászló alatt hajózó Glory of Amsterdamot üzemeltető társaság megbízásából egy holland tengeri mentő cég is bekapcsolódott a munkába, most a német mentőszolgálattal együtt készítenek tervet a teherhajó elvontatására.

A Herwart legkevesebb három halálos áldozatot követelt Németországban, a vihardagály Wilhelmshafen közelében elragadott egy férfit, holttestét a víz levonulása után találták meg. A Balti-tenger német–lengyel határvidékén fekvő Usedom szigetnél hárman szenvedtek el balesetet, ketten meghaltak, a harmadik eltűnt.

Az óránkénti 100–110 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel érkezett vihar az ország északi részén sok helyen károkat és közlekedési fennakadásokat okozott. Egyedül Hamburgban csaknem ezer helyszínre riasztották a tűzoltókat és a katasztrófavédelmet házakra, autókra dőlt fák, elárasztott pincék vagy leszakadt vezetékek miatt. A térségben várhatóan hétfő délután áll helyre a vasúti közlekedés rendje. Idén ez a harmadik nagyobb őszi vihar Németország északi és középső részén. A legnagyobb károkat a Xavier okozta, amely október elején söpört végig a régióban, és hét halálos áldozatot követelt. A Herwart kisebb pusztítást végzett, főleg azért, mert a legtöbb levél már lehullt a fákról, így a szél kisebb felületbe tudott belekapaszkodni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek