EffiShunter 300-as tologatja a varsói metrókat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.04.26. 13:45
kiskep_07

A Metro Warszawskie varsói metrókat üzemeltető cég által kiírt közbeszerzési pályázaton a cseh CZ Loko járműgyártó nyert. Egy EffiShunter 300-as típusú tolatómozdonyt szállít le a megrendelőnek a cég. A mozdony a Kabaty metróállomás depójában dolgozik majd, fő feladata az ottani javítóműhelyek csarnokai közötti kiszolgálás lesz. Emellett tartalékmozdonyként is számontartják, abban az esetben, ha áramkimaradás miatt be kellene húzni a metrószerelvényeket az alagútból a depóba. A mozdony leszállítását a gyártó 2019 első negyedévében tervezi.

Az EffiShunter 300-as a velimi tesztpályán dolgozik (fotó: CZ Loko)

Az EffiShunter 300 típusú dízel-elektromos mozdony a CZ Loko által gyártott vasúti járművek közül a legkisebb. A jármű leginkább tolatásra alkalmas különböző iparvágányokon, pályaudvarokon, átrakodó csarnokokban. A mozdony névleges teljesítménye 328 kilowatt, súlya pedig 36 tonna, CAT C13 típusú motorral van felszerelve. A kornak megfelelő digitális vezérlőrendszere van, sebességtartó automatika, GSM- és GPS-alapú követési rendszer, Knorr kompresszor is az előnyei közé tartozik.

A mozdonytípusból korábban a Cseh Vasutak (CD) tizenkét példányt rendelt, ezen kívül két EffiShunter 300-as dolgozik például Isztambulban a Boszporusz alatti Marmaray alagútban, és a velimi tesztpályán is vontat egy ilyen mozdony.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek