Egy héttel a rakétatalálat után a Rubymar még mindig a felszínen van, de környezeti katasztrófa fenyeget a Báb el-Mandeb tengerszorosban

iho/hajózás   ·   2024.02.25. 12:15
A Rubymar és az olajfolt a Báb el-Mandeb szorosban

A huszik február 18-án támadták meg a műtrágyát szállító teherhajót. A legénységet kimenekítették, a Rubymar most a szorosban lehorgonyozva arra vár, hogy bevontassák egy közeli kikötőbe. 

Szivárog a dízelolaj a belize-i zászló alatt hajózó Rubymarból. A jemeni huti rakétacsapás a teherhajót a tatnál érte, súlyosan megsérült a géptér és az egyik raktér. A hajó a tatnál erősen megsüllyedt, és mire a dzsibuti kikötői hatóság utasításának megfelelően a Báb el-Mandeb legkeskenyebb pontján, közvetlenül a kis Mayyun sziget mellett lehorgonyozhatott, egy harminc kilométer hosszú olajfoltot hagyott maga után. A tengerbe jutó üzemanyag mellett további környezeti katasztrófával fenyeget az a 22 ezer tonnányi műtrágya is, amivel a Rubymar Bulgáriába tartott (értesülések szerint a rakomány IMDG 5.1 osztályba tartozó veszélyes árú, márpedig ez a gyújtó hatású, oxidáló anyagokat jelöli). A legénységet egy másik kereskedelmi hajó mentette meg: a tizenegy szíriai, hat egyiptomi, négy filippínó és három indiai tengerész épségben megúszta a belövést. A helyzetet méregelve most azt tervezik, hogy a Rubymart megkísérlik Dzsibutiba, vagy Adenbe vontatni, hogy a kikötőben egy másik hajóra rakják át a rakományát.

Időközben újabb támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a húszi lázadók jemeni katonai létesítményei ellen. Vasárnap hajnalban a két szövetséges légierő nyolc jemeni helyszínen összesen tizennyolc célpontra mért precíziós csapásokat, válaszul a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett folytatódó vörös-tengeri támadásokra. A brit-amerikai akcióhoz Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nyújtott támogatást. A támadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgéppel vett részt.A brit kötelék – aminek tevékenységét két Voyager típusú üzemanyag-utántöltő repülőgép támogatta – Paveway IV precíziós irányított bombákat vetett be a jemeni fővárostól, Szanaától néhány kilométerre északkeletre, egy korábbi, föld–levegő rakéták indítására alkalmas rakétaüteg helyszínén. Ennek előzményeként a hírszerzési adatok elemzése alapján sikerült azonosítani ezen a helyszínen több nagyon nagy hatótávolságú drónt, amiket a húszik felderítő és támadó műveletekre használtak. A Paveway IV bombákkal a brit légierő a drónokat és indítóállásaikat támadta.

Az újabb brit-amerikai precíziós csapások közvetlen előzményeként a húszik az utóbbi napokban is támadásokat intéztek kereskedelmi és hadihajók ellen. Február 22-én például rakétatámadás érte az Islander nevű brit hajót, megsebesítve a személyzet egyik tagját. Február 19-én a húszik ugyancsak rakétával vették célba és csaknem eltalálták a Sea Champion nevű amerikai hajót, amely Jemenbe szállított humanitárius segélyt. Ugyanaznap találat érte a Navis Fortuna nevű amerikai, előző nap pedig a Rubymart, amelyet a személyzetnek el is kellett hagynia. A húszik által november közepe óta kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett támadások száma átlépte a negyvenötöt. Ez a világgazdaság egészére, valamint a regionális biztonságra és stabilitásra is fenyegetést jelent.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek