Egy hónap, három Eurofighter-katasztrófa

iho   ·   2017.10.13. 16:15
cim

Nem a bemutató során, hanem a bázisra visszatérőben zuhant le csütörtökön a spanyol légierő Eurofighter Typhoon harci gépe, olvasható a spanyol lapokban. A gép annak a négyes köteléknek a tagja volt, amely részt vett a spanyolok nemzeti ünnepe alkalmából tartott katonai parádénak.

A kötelék Madrid felett

A formáció nem műrepült, csak áthúzott a madridi helyszín felett, majd visszatérőben volt a Los Llanos légitámaszpontra. Leszállás előtt a négy gép az ilyenkor szokásos oszolj-manővert hajtotta végre, amely során a gépek egyenként kiválnak az alakzatból, hogy ne kötelékben, hanem egymás után érjenek földet. A szemtanúk szerint eközben történt, hogy az egyik typhoon váratlanul a földbe csapódott és felrobbant: nyilván kis magasságból történt a zuhanás, és a pilótának nem volt ideje elhagyni a gépet. A 34 éves Borja Aybar Garcia százados a helyszínen életét vesztette. A spanyol védelmi minisztérium megerősítette: valami baj történt leszállás közben, de a katasztrófa oka még ismeretlen.

Az időjárás jó volt, a pilóta tapasztaltnak számított, 2005-ben kezdte a kiképzését, 681 repült órája volt a típuson. A feladat végrehajtása során a gépek majdnem 2 óra tíz percet töltöttek a levegőben, a százados a repülés alatt nem jelentett semmiféle műszaki problémát.

A százados közel kétezer órát repült, közel hétszázat a Typhoonon

Az El País megjegyzi, az Eurofighterekkel történt eddigi hat, teljes gépvesztéssel járó baleset közül három történt Spanyolországban. Még a berepülés során, 2002-ben a prototípusok egyike zuhant le, a kétszemélyes gép pilótái életben maradtak. 2010-ben egy szaúdi pilóta kapott kiképzést és zuhant le Morón légibázison, ugyanitt történt egy „rutinrepülés” során katasztrófa, amely egy spanyol százados életét követelte.

A Eurofightert négy ország, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Spanyolország együttműködésében fejlesztették és mind a négy gyártója is egyben a típusnak. A spanyolok azonban az eredeti 87 gépes rendelésüket 72-re csökkentették, ezek közül eddig hatvanat vett át a légierő.

A becsapódás helyszíne, a pálya közelében de a reptéren kívül

Ami az elmúlt hetek Typhoon-eseményeit illeti, ezek mind más és más körülmények között történtek. A szaúdi légierő az egyik gépét a jemeni húszi lázadók elleni műveletek során szeptember 13-án közeli légitámogatás végrehajtása közben vesztette el, de jelentések szerint nem lelőtték, hanem technikai hiba miatt zuhant vagy ütközött hegynek, a pilótája életét vesztette.

Ugyancsak meghalt az az olasz százados, Gabriele Orlandi, aki egy Rómától délre, Terracinánál tartott légibemutatón a tenger felett repülve valami miatt nem tudta kivenni a Eurofightert egy függőleges figurából és a vízbe csapódott, ő sem tudott katapultálni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek