Egy TIR-igazolvány ezentúl százezer eurót ér

iho   ·   2017.06.17. 14:42

Az Uniós Vámkódex végrehajtásáról szóló 2015/2447 számú bizottsági rendelet 163. cikke lehetővé teszi, hogy az Európai Unió területén letelepedett garanciavállaló testületek (Magyarországon a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete) a kibocsátott TIR-igazolványok után a korábbi hatvanezres értékhatár helyett százezer euró összeg erejéig vállaljanak felelősséget. A szabály változását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hirdette ki honlapján, június 14-étől lépett érvénybe.

A TIR-igazolványhoz kapcsolódó kötelezettségvállalás értékhatárának növelése mindenképpen kedvező a közúti fuvarozóknak, viszont az egyezménynek biztosított uniós vámjogi kedvezmény mára keveseknek vonzó. Miután Törökország, Szerbia és Macedónia is csatlakozott a tranzitegyezményhez az egyszerűbb eljárásrenddel lebonyolítható uniós árutovábbítási eljárásokat alkalmazzák, amelyhez garanciaként felhasználható és a határspedíciókon szabadon vásárolható TC32 egyedi garanciajegy fedezete is tízezer euróra emelkedett tavaly május 1-je óta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Ellátási lánc Nagyvasút Szállítmányozás

Krízis a vasúti árufuvarozásban a vontatási energia árának drasztikus emelkedése miatt

iho/vasút   ·   2021.12.22. 12:40

A vasúti árufuvarozóknak valami mindig fáj, ez nem is csoda, a különféle fuvarozási módok jövedelmezőségét összevetve a vasúti fuvarozók eredménytermelő képessége csekély, azt egy határkrízis, egy hosszabb vágányzár, vagy valamelyik költségelem drasztikus (és részben váratlan) emelése romokba döntheti, márpedig veszteséges környezetben kevés cég marad sokáig életben.