Egyedi arculatú, esővédőtetős kerékpártárolókkal gazdagodott Budapest

iho/zöldút   ·   2020.04.08. 12:00
b_plusz_r_parkolok_budapesten0

Kerékpárforgalmi létesítmények felújítására és B+R kerékpártárolók kivitelezésére írt ki közbeszerzési eljárást a Budapesti Közlekedési Központ 2019. elején. A nyertes ajánlattevővel 2019. július 28-án kötötték meg a kivitelezési szerződést. A helyszíni kivitelezési munkák 2019. október 7-én kezdődtek el. A huszonhét új B+R kerékpártároló 2020. január 24-étől használható. A bővítés előtt harminchat helyszínen volt biztosítva összesen 1014 kerékpárnak a parkolás.

„A fenntartható közlekedés megvalósítását szolgáló fejlesztés ugyan Budapesten még gyerekcipőben jár a nyugat-európai példákhoz képest, de a Budapesti Közlekedési Központ mindent megtesz azért, hogy a városi közlekedésben a környezettudatos megoldásokat és a járműmegosztáson túl a kombinált utazást népszerűsítse” – hangsúlyozta a BKK vezérigazgatója. Varga Ivett hozzátette: „A B+R mellett egy több mint nyolcmilliárd forintos kerékpáros fejlesztés is folyamatban van, és a Nagykörút kerékpárosbaráttá alakításán is dolgoznak a tervezőink.”

(forrás: BKK)

Karácsony Gergely főpolgármester a főváros döntéshozói és közlekedési szakemberei bevonásával a növekvő tendenciát mutató kerékpáros közlekedés feltételeinek gyors továbbfejlesztéséről döntött. Ha a későbbi tapasztalatok kedvezők lesznek, a Hungária körúton belüli városrészeken, a gépjárműforgalom érdemi korlátozása nélkül is kialakítható bringás főhálózat egy része a járvány után akár véglegessé is válhat.

A B+R projekt létesítményeit a kiemelt helyszíneken (Szentlélek tér, Klinikák metróállomás, Mátyásföld Imre utca, Aquincum) egyedi arculattal, és az eső ellen védő tetővel látták el. Az egyéb helyszíneken ugyanezen lefedésekhez esztétikailag illeszkedő totemoszlopok, információs táblák, illetve önálló, jelzés nélküli kerékpártámaszok kerültek ki.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.