Egyre több állomáson lehet kulturáltan parkolni, kerékpárt tárolni

iho/vasút   ·   2022.01.08. 12:00
00_b_plusz_r_cegledbercel

A legforgalmasabb állomásokat érintő 50 megújuló állomás-program 2019-ben indult, ennek keretében 2021-ben tíz helyszínen fejeződtek be karbantartási és felújítási munkálatok, három helyszínen 100 P+R és huszonhat helyszínen 1298 B+R parkoló épült összesen.

  • A 2021-es évben Sződ-Sződliget megállóhelyen felújították a felvételi épületet, a homlokzatot és megújult az utasváró is, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is kijavították. A gyalogosaluljáró világításának felújítása megtörtént.
  • Albertirsán a felvételi épület teljes homlokzata új külsőt kapott, új nyílászárókat építettek be. A gyalogos aluljáróba vezető két lépcsőkart újjáépítették, a fedetlen rámpák és lépcsőkarok teljesen új tartószerkezetű fedést kaptak. Az aluljáróban új világítási rendszert építettek ki. Az állomás területe is megszépült: új peronbútorokat, hirdetőtáblákat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki. Az állomásépület előtti és az épület mögötti terasz burkolata megújult. A teljes utasforgalmi terület komplett építészeti, gépészeti és elektromos felújításon esett át. A régi utas WC helyén férfi és női mosdók mellett akadálymentes és vandálbiztos utasmosdót alakítottak ki. új biztonságtechnikai rendszert telepítettek és az épület homlokzati világítását is felújították.
  • Sülysápon felújították a felvételi épületet, az aluljárót és a peronokat, valamint kiépült a vagyonvédelmi rendszer is.
  • Alsógalla, Felsőpakony, Ferihegy, Rákoskert, Rákospalota-Kertváros, Vác-alsóváros, Vecsés-Kertekalja és Vicziántelep megállóhelyeken a peronokon új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki, valamint új biztonságtechnikai rendszert építettek ki.
  • Alsógallán és Rákospalota-Kertvárosban továbbá a peront is felújították, Vác-alsóvárosban a betonkerítés festése és az aluljáró lépcső tetőfedése is elkészült, Vicziántelepen a helyenként megsüllyedt térburkolat javítását is elvégezték.

Összesen három helyszínen 100 P+R és huszonhat helyszínen 1298 B+R parkoló épült 2021-ben. Gyömrőn és Monoron száz-száz, Pilisen kilencven, Kápolnásnyéken, Szolnokon és Vecsésen nyolcvan-nyolcvan, Ceglédbercelen hatvannyolc, Gárdonyban, Pestszentlőrincen, Velencén és Zebegényben hatvan-hatvan, Agárdon, Alsógödön, Erdőkertesen, Farmoson, Fóton, Fótújfalun, Martonvásárban, Őrbottyánban negyven-negyven, Ceglédbercel-Cserőn, Kisköre-Tiszahídnál, Monorierdőn, Nagymaroson, Sülysápon, Sződ-Sződligeten, Vicziántelepen pedig húsz-húsz kerékpártároló épült ki. Velencén további tizennyolc kerékpártárolására alkalmas bontott támaszt is kihelyeztek. Pilisvörösváron ötven, Ceglédbercelen negyvenöt, valamint Kisköre-Tiszahídnál öt P+R parkoló is kiépült.

A fentieken túl, az egységes arculat részeként Alsógallán, Erdőkertesen, Felsőpakonyon, Gyálon, Törökbálinton, Vecsés-Kertekalján és Vicziántelepen új típusú utasbeállókat telepített a vasúttársaság tavaly.

(fotók: MÁV)

A tervezetten 2023-ig tartó 50 megújuló állomás-program keretében idén is tovább folyatódnak a karbantartási munkálatok. Bicske, Bicske alsón már megkezdődtek a peronépítési, térkövezési munkálatok, illetve húsz B+R parkoló és új utasbeálló is épül, Rákospalota-Kertvárosban szintén zajlik az utasbeálló kiépítése. Celldömölkön, Kőbánya alsón, Martonvásáron, Nagymaros-Visegrádon és Szobon is folyamatban van a felvételi épület felújítása, ezeket tervezetten szintén idén befejezik. Továbbá Felsőgödön hatvan kerékpártárolót létesítenek, Vecsésen 35-40, Újszászon huszonkilenc P+R parkoló kiépítését is tervezik 2022-ben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek