Egységes építészeti összkép: ezzel a céllal folytatódik a soproni vasútállomás felújítása

iho/vasút   ·   2022.03.15. 08:00
00_gysev_sopron_felujitas

Március 16-ától folytatódik az épületegyüttes újjászületése. A munkálatok keretében a várótermet is tartalmazó központi épületrész külső-belső felújítása, valamint a dél-keleti üzemi épületszárny külső felújítása készül el. A kivitelezés során a vasútállomás folyamatosan üzemel, a munkavégzés a menetrendet nem befolyásolja.

A GYSEV már korábban több, jelentős felújítást elvégzett a vasútállomás épületében:

  • megújult az észak-nyugati épületszárny,
  • kialakították a szolgáltatóházat,
  • az Utascentrumot és
  • az állomási óratorony is megszépült, valamint díszkivilágítást kapott.

A március 16-án kezdődő munkálatok célja az egységes építészeti összkép megteremtése, valamint a várócsarnok adottságainak jobb kihasználása, belső közlekedési rendszerének optimalizálása, a szolgáltatások színvonalának további javítása.

A fontosabb munkálatok

  • Az épületre a korábbiakban használttal megegyező kerámiaburkolat kerül, a burkolatot több helyen zöld-sárga minta díszíti majd.
  • Az érintett épületrészekben kicserélik a nyílászárókat; a burkolatokat, álmennyezeteket, tetőszigetelést elbontják, majd korszerű anyagok használatával és építési technológiák alkalmazásával építik vissza.
  • Az I-es peron megközelítése változik: az aluljáróba vezető lépcső másik oldalán lesz majd lehetséges.
  • A jelenleg üzemelő eXpresszót teljes egészében elbontják, helyette egy tágas fogyasztótérrel rendelkező vendéglátó egységet alakítanak ki.
  • Folytatódik a várócsarnok akadálymentesítése.
  • Az Állomás utcai emeleti terasz látogatható lesz, emiatt összekötik a belső galériákat.

A felújítás alatt a személypályaudvar folyamatosan üzemel, a munkavégzés a menetrendet nem befolyásolja, ugyanakkor a tervezett munkálatok a várócsarnok teljes területét, a bejáratot és kijáratot is érintik, emiatt időszakos korlátozásokra kell számítani. Ideiglenes közlekedési útvonalakat jelölnek ki és időszakosan a személypénztárak helye is változik majd. További fontos információ, hogy a jelenlegi szolgáltatások egy része – például csomagmegőrző, ATM, nyilvános telefon – időszakosan nem lesz elérhető.

A munkálatok elvégzéséhez a kivitelező építési állványzatot készít, illetve az épület mellett további területeket vesz majd igénybe, amely érintheti az épület gyalogos megközelítését, vagy akár a parkolást is.

A GYSEV mindenkit arra kér, hogy a kivitelezés ideje alatt fokozott óvatossággal közelítse meg az állomásépületet, utasaktól pedig azt kérik, hogy utazás előtt a megszokottnál korábban érkezzenek a vasútállomáshoz.

Az állomásépület felújításának mostani üteme a tervek szerint október végéig tart.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Projektvégi pont a hegyesi oldalban, holmi zavartatással

T. Hámori Ferenc   ·   2023.12.10. 14:35

Ma hajnalban – némi kivétellel – ismét mennyiségi korlátozás nélkül elindultak a vonatok hazánk egyik legfontosabb, 1-es számú Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasúti fővonalán. Megnéztük, milyen három hónap elteltével ismét vonatozni az ÉKM szerelemprojekt Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán. Vörös Attila képriportja.