EKÁER: ennyi mindenre kell odafigyelnie – mindenkinek

iho/közút   ·   2015.01.12. 11:15
ekaer150112_0
Hogyan történik a regisztráció?

A regisztráció – és egyúttal a bejelentés is – az adó- és vámhatóság által létrehozott oldalon keresztül történik, amely használatát díjmentesen biztosítja a hatóság. A regisztráció megkezdése viszont feltételhez kötött: kizárólag ügyfélkapus ügyintézésre jogosult személyek végezhetik el, ennek hiányában a közigazgatás okmányirodáit és a kormányablakokat kell felkeresni. Az áruszállításban érintett kötelezettek megjelölik az elsődleges felhasználó személyét, aki elsőnek regisztrálja magát a rendszerben, a megkérdezett vállalkozások adott válaszok szerint volt, ahol a pénzügyi vezetőt, volt, aki a könyvelőt, volt aki a csoportvezetőt jelölte ki erre a feladatra. Az elsődleges felhasználó miután rögzítette személyes adatait a rendszerben, megadja a bejelentést végző vállalkozás adószámának nyolc számjegyét, amellyel a cég képviselőjévé válik EKÁER-ügyben. Annak érdekében, hogy egy vállalkozáshoz ne lehessen ellenőrizetlenül regisztrálni, a további bejelentők személyét az elsődleges felhasználó hozza létre, aki bejelentéseiket nyomon követheti, jogosultságaikat korlátozhatja, visszavonhatja.

Kockázatos termékek és biztosíték nyújtása

Az EKÁER hasonlóságot mutat a 2004. május elsejei EU csatlakozás előtti állapotokkal. Ugyanis a kockázatosnak ítélt termékek azonosítását a Kombinált Nómenklatúra áruosztályozási rendszer szerinti vámtarifaszámokkal határozza meg a rendelet.

A kockázatos termékek felsorolását a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletben határozza meg, amelyek az élelmiszerek, ömlesztett tömegáruk, jövedéki szabályozáson kívül eső ásványolajból készült termékeket, ömlesztetten szállítható árukat: bányászott kavicsot, tűzifát, valamint ruházati és lábbelit áruköröket határoz meg.

A kockázatos termékek esetén nem elegendő az áruk szállításának megkezdése előtti EKÁER-bejelentést megtenni, a bejelentést megelőző hatvan napban teljesített bejelentések során megállapított termékek nettó értékének tizenöt százalékára pénzügyi biztosítékot kell nyújtani. A biztosítékot a jogszabály által meghatározott államháztartási számlára kell átutalással befizetni. A befizetett biztosítékból a bejelentett áru értéke után a rendszer leköti a szállított áru adóterhe után számított biztosítékot. A szabadon rendelkezésre álló keretösszeg a bejelentők számára megjelenik az adatszolgáltatás internetes felületén. Kimerült pénzügyi biztosíték esetén a rendszer nem adja ki az EKÁER azonosítószámot, így a szállítás nem kezdhető meg.

Hogyan történik az áru szállítása?

A bejelentésre kötelezettek az áru berakásakor a fuvarozás megkezdése előtt a rendelkezésükre bocsátott adatok alapján elvégzik a bejelentést, amelyet megküldenek az adó- és vámhatóság elektronikus rendszerébe. A megküldött adatokat a feldolgozóközpont kiértékeli, kockázatos termékek esetén a pénzügyi biztosítékot leköti majd, válaszban megküldi az EKÁER azonosítószámot.

A kavics bejelentéséhez pénzügyi biztosítékot is kell nyújtani

A bejelentőnek ezt követően a fuvarozást végzőnek át kell adnia a megkapott azonosítószámot, amelyet fel kell tüntetni a fuvarokmányokon, vagy úgy kell a járművezetőnek kezelnie, hogy azt a vámhatóság közúti ellenőrzésekor be tudja mutatni. Erre a mozzanatra minden érintettnek kiemelten figyelnie kell, ugyanis a vámhatóság a bejelentés azonosítója hiányában igazolatlan eredetű árunak tekinti a szállítmányt és értékének negyven százalékára bírságot szab ki.

A szállítmány közlekedését a HU-GO rendszer áthaladó kapu is nyomon követik.

Miután az áru megérkezett a bejelentett rendeltetési helyre, a címzettnek szintén bejelentést kell tennie az EKÁER-be, ahol a bejelentett szállítmány megérkezését fogja visszaigazolni.

A rendszer működésének leírásából látható, hogy az életbe lépő szabály rendkívül szigorúan érinti azokat a vállalkozásokat, akik kockázatosnak minősített áruk szállíttatását végzik, valamint akik napi szinten magas esetszámú árut adnak fel, vagy fogadnak, amely jelentősen megnöveli az elmúlt évek gyakorlatában alkalmazott adminisztrációs teendőket.

Cikksorozatunk utolsó részében a rendszer működését tekintjük meg, és beszámolunk az adatszolgáltatók tapasztalatairól.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek