Eladták a Tatravagonkát

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.02.24. 18:45
kiskep

A Budamar Logistics szállítmányozási vállalat ötven százalékos részesedést vásárolt a szlovákiai Tatravagonka Poprad, a.s. vasútipari vállalatnál. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, s az ügyletet még az illetékes versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

A poprádi Tatravagonkát 2006 óta az Alekszej Beljajev és Michal Lazar tulajdonában lévő Optifin Invest kezében volt, most a vállalat részvényeinek ötven százalékát bocsájtották áruba. A Tatravagaonka két-két és fél éven keresztül keresett új stratégiai partnert, 2017 folyamán több próbálkozást is tett a cseh Jaroslav Strnad vezette Czechoslovak Group védelmiipari vállalat a Tatravagonka részvényeinek megvásárlására (egyes hírek szerint 41 millió euró értékben), de ő nem járt sikerrel.

Fotó: railwaygazette.com

A Tatravagonkának Poprádon kívül még Tőketerebesen (Trebišov) van gyáregysége, résztulajdonosa a lengyel Fabryka Wagonów Gniewczyna és ZNTK Paterek vagongyártóknak, valamint a szabadkai Tatravagonka Bratstvo Subotica és a hallei ELH Eisenbahnlaufwerke vállalatoknak. A Tatravagonkának több mint 1 800 dolgozója van, 2016-ban kétezer vasúti kocsit, csaknem hatezer forgóvázat gyártottak, 8,7 millió euró profitot termelve 190 millió eurós bevétel mellett.

A Budamar Logistics pozsonyi fiókja 2002-ben alakult, s 2017 szeptemberében harminchárom százalékos részesedést vásárolt Szlovákia legnagyobb vasútikocsi gyártó és járműjavító vállalatnál, a ŽOS Vrútkynál. Jelenleg a Budamar Szlovákiában négyezer főt foglalkoztat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek