Elektromobilitás: tavaly nagyot lépett előre a Volkswagen

MTI/iho   ·   2021.01.17. 09:00
00_vw_id3

2020-ban több mint 212 ezer legalább részben elektromos hajtásrendszerű, ezen belül csaknem 134 ezer tisztán elektromos személyautót szállított ki világszerte; az előző évi eladásokat dinamikusan meghaladó értékesítést a márka vezérigazgatója már fordulópontnak értékeli az elektromos mobilitás felé vezető átalakulás folyamatában.

Ralf Brandstätter az autógyártó közleményében úgy vélte, a Volkswagen jó úton halad célkitűzése megvalósításában, hogy piacvezetővé váljon a tisztán elektromos, akkumulátorhajtású gépkocsik szegmensében. „Minden más vállalatnál jobban képviseljük a vonzó és megfizethető elektromos mobilitást” – jelentette ki.

A 2020-ban kialakult nehéz piaci környezetben a Volkswagen – mindenfajta hajtásrendszert tekintetbe véve – mintegy 5 millió 328 ezer személyautót szállított ki ügyfeleinek világszerte, ez nagyjából tizenöt százalékos csökkenés a megelőző évhez viszonyítva.

Viszont a részben elektromos hajtásrendszerű gépkocsi eladása 158 százalékkal, a tisztán elektromosaké pedig 197 százalékkal nőtt tavaly 2019-hez képest.

A Volkswagen személyautók üzletág 2020-ban kilenc új elektromos és hálózatról tölthető hibrid (plug-in hybrid) modellel jelent meg a piacon, a BEV- és a hibridmodellek részesedése Európában elérte a márka teljes kiszállításainak 12,4 százalékát, a 2019. évi 2,3 százalék után. A márka legnépszerűbb modellje 56 ezer 500 eladott járművel az ID.3 volt, bár csak szeptemberben érkezett a piacra, ezt mintegy 41 ezer 300-zal követte az e-Golf2, illetve mintegy 24 ezer autóval a Passat GTE3. Az idén további modellekkel bővül az alternatív meghajtású kínálat a márkánál: érkezik a ID.4, amely a márka első teljes mértékben elektromos világautója, valamint új BEV-modellek és plug-in hibridek.

ID.4 – jön

A márka magyarországi importőre, a Porsche Hungaria tájékoztatása szerint tavaly Magyarországon 547 „villanyhajtású” Volkswagen modell kelt el, ezzel a márka piacvezetővé vált a magyarországi elektromobilitásban, a teljesen elektromos autók piacán részesedése tizennyolc százalék.

A Volkswagen korábban bejelentette, hogy 2022-re minden jelentős járműszegmensben kínál majd a moduláris elektromos platform (MEB) műszaki alapjaira épülő elektromos gépkocsikat, 2025-ig csak Volkswagen márkajelzéssel húsz elektromos modellt vezetnek be, 2025-re pedig éves szinten legalább 1,5 millió elektromos gépkocsi értékesítése szerepel a tervekben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek