Elindult az autópálya-expressz

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2012.10.12. 08:30
kiskep

D1 Express néven október 4-től kettővel több járat köti össze Brnót a fővárossal, bár eddig sem volt hiány a vonatokban – óránként jár ugyanis eurocity vonat a két város között. Az expresszvonatok hétköznap reggel indulnak Brnóból a fővárosba (6.15-kor és 7.15-kor), Prágából vissza pedig az esti órákban (17.03-kor és 18.03-kor) indulnak. Annak ellenére, hogy a vonatok sehol nem állnak meg, egyelőre mégis lassabbak az eurocityknél, a 255 kilométert 2 óra 42 perc alatt teszik meg. Ugyanez például a Hungária EC-nek 2 óra 37 perc alatt sikerül.

Az autópályán haladó konkurens autóbusz 2 óra 30 perc alatt jut el Prágából Brnóba, de hozzá kell tenni, sokkal gyakoribb a késés a dugók vagy éppen balesetek miatt. A hosszabb menetidőnek az oka a vasúti pálya túlzsúfoltsága az érintett idővonalban. Emiatt többször százhatvan helyett csak száznegyven kilométer per óra sebességgel haladhat a D1 Expressz. A vasúttársaság ígérete szerint december 9-től – a 2013-as menetrend bevezetésétől 2 óra 35 percre csökken a menetidő.

indulásra kész a D1 Express<br>(a szerző felvételei)<br>a képre kattitva galéria nyílik

A vonattal utazás előnyeit tovább növeli az ingyenes wifi-hozzáférés. A SuperCityk után a D1 Expressz a következő, ahol elérhető a világháló. A pendolinókkal szemben viszont fedélzeti portál nincs a vonaton.

A ČD stratégiai lépésként már most elindítja az autópálya-konkurens expresszeket, holott a D1 autópálya felújítása csúszik, a legutóbbi hírek szerint jövő márciusban kezdik meg a munkálatokat. Addig a vasutasok remélik, hogy egyre több ember megkedveli a biztonságos és dugómentes vonatközlekedést.

Kapcsolódó hírek