Elképesztő: egykori RAF-pilóták dolgoznak kínaiak kiképzésén!

iho/repülés   ·   2022.10.20. 12:00
10525967_893029567387496_1033551903192727428_n

A fejvadászat eddig sikeres volt, harmincan tanítják a kínaiakat a nyugati légierők képességeire és harci taktikáira. F-35-ös hajózó még nem akadt horogra.

Meglehetős meglepetést, sőt megdöbbenést váltott ki, amikor a napokban kiderült: nyugdíjas RAF-pilótákat alkalmaz Kína pilótaképzésre. Hírek szerint legalább harmincan írtak alá szerződést ezügyben, igen komoly összegről, egy dél-afrikai közvetítő évente 270 ezer dollár értékű juttatást ígért azoknak, akik megtanítják a kínaiakat, hogyan kell a nyugati, főképp a Királyi Légierő gépei ellen harcolni.

A reakció hivatalos oldalról kétféle. Egyrészt a brit védelmi minisztérium megkezdte a kapcsolatfelvételt az érintettekkel, akiknek bizonyos karrier-lehetőségeket ajánlanak fel a kínai szolgálat helyett, és a tárca jelezte egyben, elvárja, hogy a RAF egykori repülői ne folytassák ezt a tevékenységet. Ugyanakkor beindultak a jogi folyamatok, amelyek azt célozzák, hogy a történteket illegálissá tegyék, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha folytatják a kínai kiképzést, a törvénnyel kerülnek szembe. A fegyveres erők minisztere arra is emlékeztetett, hogy akár tagja valaki a RAF kötelékének, akár nem, továbbra is érvényes ránézve a hivatalos titkokról szóló törvény.

A londoni kormány fejvadászatnak minősítette a kínaiak gyakorlatát. A The Aviationist adatai szerint a toborzás 2019 vége óta tart, és Kína erőfeszítéseket tesz más nyugati/NATO országok egykori pilótáinak megnyerésére. A közvetítő cég „Dél-Afrika Berepülőpilóta Iskola” néven működik, de nincs köze vagy kapcsolata a dél-afrikai kormánnyal. További értesülések szerint a beszervezettek között van korábbi Typhoon, Jaguar, Harrier és Tornado pilóta, illetve helikopter-hajózó is. A kínaiaknak azonban nem sikerült eddig olyasvalakivel szerződniük, aki korábban F-35-össel repült volna.

A brit védelmi tárca szerint a kínaiaknak a beszervezett pilóták nem alapfokú képzést nyújtanak, hanem a nyugati harci gépek képességeiről, és a harci taktikákról oktatják a kínaiakat, akik esetleges konfliktus esetén egyebek mellett akár a RAF erőivel is szembe kerülhetnek. A kommentárok kiemelik, mennyire létfontosságúak ilyen esetben a nyugati gépek és harci alkalmazásuk részleteinek ismerete.

„Kína egy vetélytárs, aki sok helyen veszélyezteti az Egyesült Királyság érdekeit” – jelentette ki a fegyveres erők minisztere. Nem titok, tette hozzá, hogy Kína komoly erőfeszítéseket tesz a mi titkaink kifürkészése érdekében – mondta még a tárcavezető, aki jelezte, aggodalmat keltő a jelenség és ezügyben mozgolódik a katonai hírszerzés is.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek