Elkészült a ČD Cargo első újgenerációs Traxx mozdonya

iho/vasút   ·   2019.11.25. 18:00
400px_cdcargo_traxx

A Bombardier-vel 2018 augusztusában kötött keretszerződés opcionálisan további negyven Traxx vásárlását is lehetővé teszi. A ČD Cargo az üzlet értékét nem hozta nyilvánosságra, az viszont egészen biztos, hogy egy mozdony több mint hárommillió euróba, vagyis bő egymilliárd forintba kerül.

Első körben tíz Traxx MS3-ast szerez be a ČD Cargo, az első gép a napokban készült el Kasselben (kép forrása: ČD Cargo)

A Traxxok első, 388 001 pályaszámú példánya a napokban készült el a kanadai-német gyártó Kasselben található üzemében: a mozdony festése a cseh vállalat színeit tükrözi, azonban egy teljesen új kinézettel. A Railcolor News értesülései szerint az első fecskével a következő néhány hét során a csehországi Velimben található vasúti tesztpályán végeznek el különböző futópróbákat, a cseh vállalat ezt követően kapja majd meg használatra. A fennmaradó kilenc Traxxot 2020 folyamán vehetik át. A gépek mozdonyszekrényét a lengyelországi Wrocławban, a forgóvázakat pedig a németországi Siegenben építik meg.

A villamos mozdonyok több áramnemről – huszonöt kilovolt ötven hertzes és tizenöt kilovolt 16,7 hertzes váltakozó áramú, valamint három kilovoltos egyenáramú betáplálásról – is üzemelhetnek, ennek, valamint a rájuk telepített egységes európai vonatbefolyásolási rendszernek (ETCS) köszönhetően Csehországon kívül Szlovákiában, Németországban, Ausztriában, Lengyelországon és Magyarországon is közlekedhetnek majd – jelenti az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.