Elkezdték a nagykörúti villamosfelújítást

iho/vasút   ·   2019.06.15. 09:00
nagykorut_villamosvagany_felujitas_kislid

A légkondicionált, alacsonypadlós pótlóbuszok gördülékeny haladását buszsáv és további forgalomtechnikai intézkedések segítik majd. A felújítás miatt korlátozásokra és lassabb haladásra kell számítania az autósoknak is a József körúton a Csepreghy utca és az Üllői út közötti szakaszon, a Ferenc körút teljes hosszán és a Petőfi híd pesti és budai hídfőjénél is. Megállási tilalmat vezettek be a Ferenc körúton, valamint a József körút és a Fehérvári út érintett szakaszain. A Nagykörút déli szakaszán folyó felújítás mellett július 7-étől, vasárnaptól újabb szakaszon, a Széll Kálmán tér és a Margit híd, budai hídfő között is villamospótlás kezdődik, ezzel kapcsolatban a BKK később ad részletes tájékoztatást. A villamospótlás óhatatlanul okoz majd kényelmetlenségeket a térség közlekedésében, ugyanakkor a közlekedési szolgáltatócégek mindent elkövetnek és megtesznek a megszokottnál nehezebb körülmények enyhítésére: többek között – a belváros kényelmesebb elérése érdekében – egész nyáron a szokásosnál sűrűbben közlekedik a 2-es villamos és az M4-es metró.

A Práter utca és a Goldmann György tér között június 15-én kezdődő felújítási munkák során mintegy 1000 méteren cserélik ki a sínpályát a korábbinál korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra, ennek köszönhetően a jövőben szükséges beavatkozások gyorsabban lesznek elvégezhetők. A vágányfelújítással párhuzamosan cserélik a kitérőket, továbbá a Petőfi hídon a dilatációs szerkezetet is. A most felújítandó vonalszakaszon utoljára 1996 és 2000 között, illetve egy-egy rövidebb szakaszon 2010 és 2013 között végeztek nagyobb rekonstrukciót.

Június 15-én, szombaton a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed között, 4-6 jelzéssel közlekednek a villamosok. A Corvin-negyedtől Újbuda-központ felé a 4-es, a Móricz Zsigmond körtér felé a 6-os jelzésű pótlóbusszal lehet továbbutazni.

 • A 4-es pótlóbusz a Pál utca (Corvin-negyed) és Újbuda-központ M között közlekedik, a 4-es villamos vonalát követve.
 • A 6-os pótlóbusz a Pál utca (Corvin-negyed) és a Móricz Zsigmond körtér M között közlekedik, a 6-os villamos vonalát követve.
 • Aki a pótlóbuszról a metróra kíván átszállni, annak a javasolt átszállási pont a Corvin-negyed M megállóhely.
 • Aki a pótlóbuszról a 4-6 villamosra kíván átszállni, annak a Pál utca (Corvin-negyed M) végállomáson javasolt átszállni.
 • A belváros felé utazóknak alternatív eljutási lehetőségként áll rendelkezésre: a Csepel, Soroksár, Pesterzsébet felől a Boráros térre érkezőknek az egész nyáron a megszokottnál sűrűbben induló 2-es villamos, a budai régióból Újbuda-központba, Móricz Zsigmond körtérre érkezőknek pedig a szintén egész nyáron a megszokottnál sűrűbben közlekedő M4-es metró.

 

Forgalomkorlátozások a közúton közlekedőknek

A villamosvonal felújítása miatt, továbbá a villamospótló buszok előnyben részesítése érdekében június 15-től lényeges korlátozásokat vezetnek be, illetve változik a forgalmi rend a József körút Csepreghy utca és Üllői út közötti szakaszán, illetve a Ferenc körút teljes hosszán, továbbá a Petőfi híd pesti és budai hídfőjénél.

 • A József körúton az Üllői út és a Csepreghy utca között mindkét irányba buszsávot jelölnek ki, a gépkocsival közlekedők irányonként egy-egy sávon haladhatnak majd. A Nagykörút ezen szakaszán megállási tilalom lépett életbe.
 • A József körút és a Csepreghy utca kereszteződésénél fordulnak majd meg a villamospótló buszok, ezért itt ideiglenes jelzőlámpás forgalomirányítás épül ki. A Csepreghy utcát a József körút felől lezárják, ezért csak a Mária utca felől lesz elérhető.
 • A villamosok a József körút Nap utcai/Pál utcai csomópontjában fordulnak majd vissza, így ott nem lehet majd a villamosvágányon áthaladni. Emiatt a Pál utcából nem lehet majd balra fordulni, illetve a Nap utca felé továbbhaladni, hanem csak jobbra kanyarodni. Ezt a közúti kapcsolatot a Mária utca–Üllői út–Nagy Templom utca útvonal pótolja majd.
 • A Ferenc körút teljes hosszán elkerítik a vágányokat és a mellette lévő felvonulási területet. A Petőfi híd irányába két sávon haladhatnak majd a gépkocsival közlekedők, az Üllői út irányába azonban a külsőben buszsávot alakítanak ki, amely mellett csak egy sávon haladhatnak az autósok. A Ferenc körúton végig megállási tilalom van érvényben.
 • A Tompa utcából nem lehet majd a Ferenc körútra balra (az Üllői út irányába) kanyarodni. E közúti kapcsolat pótlására megfordítják a Knézich utca forgalmi irányát a Bakáts tér és a Hőgyes Endre utca között, így a városhatár irányába közlekedőknek az Üllői út a Bakáts tér felől a Knézich utca–Hőgyes Endre utca útvonalon lesz elérhető.
 • A Ferenc körút Mester utcai csomópontja körül az Üllői út irányú forgalmat egy rövid szakaszon a villamosvágányokra terelik. A csomópont forgalmi rendje ettől eltekintve egyelőre nem változik.
 • A Petőfi híd Pesthez közelebb eső végén, a Boráros tér felett a híd mindkét irányba két-két sávon lesz járható, azaz a Buda irányú oldalon ideiglenesen megszűnik a gyorsítósáv; emiatt a Közraktár utca felől fokozott figyelemmel célszerű felhajtani a hídra. A Buda felől érkező két sáv közül a külsőből csak jobbra, a Soroksári út és a Közraktár utca felé lehet továbbhaladni, a belsőből pedig csak a Nagykörút felé.
 • A Petőfi hídon átkelő kerékpárosok a pesti hídfőnél csak a Soroksári út felé vezető kerékpársávra hajthatnak rá, a Ferenc körút felé vezetőt lezárják.
 • Budán buszsávot jelölnek ki az Október huszonharmadika utca–Irinyi József utca útvonalon a Fehérvári úttól a Petőfi híd felé a Goldmann György térig a külső forgalmi sáv helyén.
 • A villamospótló buszok a Fehérvári úton az Ulászló utcai csomópontban fordulnak majd meg, ezért ott sárga villogó üzemmódban működnek majd a jelzőlámpák.
 • A Fehérvári úton a Bocskai út és Ulászló utca között részleges megállási tilalmat vezettek be.

A munkavégzés előrehaladtával a későbbiekben további változásokra is számítani kell, ezekről a BKK később ad majd hírt. A fent ismertetett változások miatt a megszokottnál nagyobb figyelemmel, ne megszokásból vezessenek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek