Elköszöntek a 260-osok a 99-es vonaltól

iho/közút   ·   2022.10.29. 15:50
02_99-es_busz

Az utolsó magas padlós busz is nyugdíjba vonult: október 28-tól csak kényelmes, alacsony padlós járművek közlekednek a Blaha Lujza tér és Pesterzsébet közötti járaton.

A 99-es vonalon is hosszú éveken át szolgáló Ikarus 260-as típusú autóbuszok a hetvenes évek óta szolgálják a budapestiek kényelmét. A járműtípus évtizedeken keresztül volt meghatározó szereplője a fővárosi utcaképnek, mára azonban eljárt az idő felettük, és hamarosan csak nosztalgiajáratokon találkozhatunk a típussal. A hazai gyártású buszok annyira sikeres voltak, hogy nemcsak Magyarországon, hanem az egykori Szovjetunióban és az NDK-ban, valamint Lengyelországban, Törökországban, de még Madagaszkáron is szállították az utasokat.

(fotók: BKK)

A jelenleg is zajló fejlesztés a kilencvenes évek óta a legnagyobb egy ütemben végrehajtott autóbuszos járműparkfrissítés. A BKV Zrt. buszágazatában az új, korszerű alacsony padlós járművek forgalomba állásával teljesen eltűnnek Budapest útjairól a magas padlós buszok.

A buszgyártásban is tapasztalható a világpiacon mutatkozó, az informatikai termékekkel kapcsolatos ellátási lánc akadozása, az ebből adódó monitorhiány miatt az utastájékoztató eszközök egy részét a gyártó később szereli fel a buszokra. Addig a megszokottnál kevesebb monitorral szállítják az utasokat az új, környezetkímélő járművek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek