Elmúlt este nyolc? Elsőajtózni kell a buszokon és a trolikon!

iho/közút   ·   2024.01.17. 09:00
00_elsoajto_nyolc_utan

Biztonságosabban és komfortosabban utazhatunk Budapesten este: csak az első ajtónál lehet felszállni a jövőben a fővárosban közlekedő buszokra és trolikra. Január 19-étől, péntektől fokozatosan új rendszert vezet be a BKK. Húsz óra után – a Rákóczi úton közlekedő járatok kivételével – a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az utasok kifejezetten pozitívan ítélik meg és gyorsan alkalmazkodtak a hétvégén már a legtöbb járaton bevezetett első ajtós felszállási rendhez, valamint a BKK-nak is kedvező tapasztalatai vannak.

Hétköznap estékre is kiterjeszti az első ajtós felszállási rendet a BKK január 19-étől. A tervek szerint március közepétől – a Rákóczi úton közlekedő járatok bizonyos szakaszainak kivételével – hétköznap 20 óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon a buszokra és a trolikra csak az első ajtónál lehet felszállni. Az intézkedést szakaszosan, több héten át vezetik be a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon, ami a már megszokott és bevált rendszer kiterjesztése a hétköznap esti időszakra.

Az tapasztalatok azt mutatják, hogy az utasok gyorsan megszokták az első ajtós felszállást, és kifejezetten pozitívan ítélik meg annak hatását: növekedett az utasok biztonságérzete, illetve a becsületesen, jeggyel vagy bérlettel utazók érdekeit szem előtt tartva könnyebben kiszűrhetők a bliccelők. A járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket, és megtagadják a felszállást azoktól, akik nem tartják be az utazási feltételeket. A kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő is jelentősen lerövidült, az utasok rövid idő alatt hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet.

A bevezetés időszakában hétköznap esténként a járművezetők mellett a BKK utaskoordinátorai is segítik a közlekedőket a felszállási renddel kapcsolatban, a járműveken, illetve a megállókban is lehet találkozni velük.

Az esti első ajtós felszállási rendet fokozatosan vezeti be a BKK a buszokon és trolikon. Az első körben, január 19-étől, péntek estétől az alábbi járatokon lép érvénybe az új felszállási rend:

  • a 11-es, a 182-es és a 184-es buszra, valamint a 70-es, a 74-es és a 78-as trolibuszra hétköznaponként 20 óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap,
  • a 110-es és a 112-es buszra hétköznaponként 20 óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap a budai, Döbrentei tér és a Thomán István utca közötti szakaszon csak az első ajtónál lehet felszállni. A Bosnyák tér és a Március 15. tér közötti pesti szakaszon továbbra is minden nap, minden időszakban az összes ajtót lehet le- és felszállásra használni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek