Elsőbbséget a kéklámpásoknak!

Istvánfi Péter   ·   2012.08.29. 14:30
00

A szeptembertől érvényes KRESZ-módosításba a várakozási tilalom enyhítése, az elsősegélycsomagok érvényessége, valamint a trafipax-előjelzők szabályozása mellett bekerült a biztonsági folyosó fogalma is. Az idehaza jobbára csak mentősávként emlegetett megoldás lényege, hogy a többsávos autópályákon és autóutakon baleset vagy torlódás esetén a belső sávból balra, a többi sávból szorosan jobbra kell húzódni, hogy a felszabadult pályarészen az esetleges mentést végzők előrejuthassanak.

Mentősáv használat közben, Németországban<br/>(fotó: wikipedia)

Ausztriában idén januártól kötelező a biztonsági folyosó, de a környező országok nagy részében (Németország, Csehország, Szlovénia, Svájc) már alkalmazzák. Ausztriában például ilyen kampányfilmmel készült a bevezetésre az autópályák fenntartója, az ASFINAG:

Idehaza szeptembertől lesz kötelező biztonsági sávot kialakítani. Ahogy mondani szokták, minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle, így csak remélni tudjuk, hogy a rendőrség a törvény szigorával fog fellépni a módosítás be nem tartói, illetve a biztonsági sávot menekülésre használó illetéktelenek ellen.

Kapcsolódó hírek