Építsen tramtraint Szeged és Hódmezővásárhely közé!

iho/vasút   ·   2016.12.30. 13:45
tramtrainillusztracio0

„Vállalkozási szerződés keretében a Szeged-Hódmezővásárhely tram-train létesítése, közúti vasúti munkák tervezési és kivitelezési feladatainak ellátása” – ezt kell elvégezni a nyertes konzorciumnak. A kiírás szerint a kivitelező feladata lesz Hódmezővásárhelyen 3,3 kilométernyi egyvágányú városi villamosvonal építése, öt megállóhellyel és egy végállomással. A nyomvonal Hódmezővásárhely Népkert megállóhelynél ágazik ki a nagyvasútból, majd az Ady Endre utca–Tóalj utca–Szőnyi utca–Andrássy utca–Bajcsy-Zsilinszky utca útvonalon a Hódmezővásárhely állomás mellett építendő végállomásig vezet.

A projekt része a villamos pálya, megállóhelyek, kapcsolódó útburkolat, parkolók, közúti csomópontok kiépítése is. Ezen a szakaszon kiépül a felsővezeték-hálózat, beleértve az áramátalakító, valamint a jelző- és biztosítóberendezési rendszert is.

(illusztráció: wikipédia)

Szegeden pedig az 1-es villamosvonal Rókus vasútállomási szakászán kell becsatlakozni a vasútvonalba – kapcsolat már most is van, de egy „sima felújítás” kevés lenne a megoldáshoz. Itt is ki kell építeni 800 méter hosszan még a felsővezetéket.

A pályázati kiírás hangsúlyozza, „a részajánlattétel nem megengedett, mert a teljesítés rendkívül összetett feladat, amely sok szakág és szakma munkájának együttműködése során jön létre. Szükséges, hogy egyszerre több szakma is folyamatosan munkát végezzen a területen. A határidőre és jó minőségben történő munkavégzés, a felelősségi körök meghatározása a teljes munkára való egységes rálátást kíván.”

A Hódmezővásárhely–Szeged közötti beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi, az IKOP éves keretében az erre szánt összeg 13 milliárd 250 millió forint, a támogatási intenzitás százszázalékos. A korábbi közlönyből az is kiderült, hogy a rendszer kiépüléséhez szükséges nyolc jármű beszerzésére további 10 milliárdos keret áll rendelkezésre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek