Érd felől szolgálják ki a nagytétényi iparvágányt

Vörös Attila   ·   2018.11.09. 12:00
cs419

A Nagytétény-Diósd állomásból kiágazó Brenntag iparvágány kiszolgálása a hárosi élesztőgyáréhoz hasonlóan a 40a vonal átépítése alatt is folyamatos. Nyár óta itt komoly változás állt be: mivel nem volt folytonos a pálya Kelenföld felől, így Érdről szolgálják ki. A tartálykocsikat a dunai finomítói tartalék cseréli Érd állomáson, ahova a pusztaszabolcsi személyvonatok érdi cikkcakkjához hasonlóan külön érkezik meg a mozdony Ferencvárosból – és a munka után ugyanígy tér vissza mozdonyvonatként. A Ferencváros–Diósd közti húsz kilométer helyett így a tartályok esetenként száz kilométerrel többet is megtehetnek (Budapest–Székesfehérvár–Pusztaszabolcs–Érd), de ez van, tehervonatokkal nem forgolódhatnak Tárnokon, Érd felsőn...

Érd és Dunai Finomító állomás között állítja át a tartálykocsikat a dufis tartalék Szergej. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Érd felső megállótól Érdliget felé nézve kezdődik a pályafelújítás, ahol jelenleg csak a jobb vágány járható, a másikban vannak  egyelőre hiányosságok. De a pálya nagyrészt készen van, Érd felső és Nagytétény-Diósd között anyagolnak és a felsővezeték-rendszert építik a vonalon, Érdliget megállóban pedig a peront. Az iparvágány kiszolgálása során olyan érdekességek is előfordulhatnak, mint csütörtökön: a Csörgő tolva indult el néhány kocsijával a vágányzár felé, ahol a Kárpát Vasút–V-híd anyagoló szerelvényével összetolt, majd közösen tértek be a szintén átépülő félben levő Nagytétény-Diósd állomásra. Itt szétkapcsolódtak és ki-ki ment a saját dolgára.

Érdliget és Érd felső megállók között a Brenntag tartályaival

Tavasz óta a kiszolgálómenet élén általában Csörgő dolgozik, kivéve, amikor nem jut, és a korábban jól bevált Bobóval helyettesítik. A kiszolgálás keddre és csütörtökre esik leggyakrabban, de tapasztalatunk szerint bármelyik nap előfordulhat, ha van rá elegy. igény. A mozdonyvonat Kelenföldről a reggeli órákban szokott elindulni Érdre Tárnokon és Érd felsőn át, a munkát a délelőtt során végzik el.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek