Eurómilliárdokat költ fenntartható fejlesztésekre az ÖBB

iho/vasút   ·   2022.05.03. 15:00
obb_rcg_tehervonat

Az osztrák vasúttársaság egymilliárd eurót fordít 2030-ig a megújuló szél-, nap- és vízenergiából érkező vontatási energiára, a járművek alkatrészellátását pedig részben 3D-nyomtatással tartaná fenn.

Maximalizálná a megújuló energiák vontatási felhasználását az ÖBB. A cél további 280 GWh-nyi energia előállítása a száz százalékos tisztaenergia-felhasználáshoz, amit a Spullersee vízerőmű tavaly októberben befejeződött korszerűsítésével képesek lesznek elérni. A fejlesztésekre szánt egymilliárd euróból (jelenleg cirka 370 milliárd forintból) egy újabb vízerőművet is épít az ÖBB a már üzemelő kilenc mellé. A vasúttársaság ezen felül 45 fotovoltaikus – vagyis napelemes – rendszert is létrehozott, az első szélturbinát pedig az éven állítja üzembe.

A zöld vontatási energia felhasználásán felül az ÖBB elkötelezett amellett is, hogy a vonatok karbantartását pénzügyileg és környezeti szempontból is hatékonyabbá tegye. A társaság felismerte, hogy a 3D nyomtatás kiváló megoldás a vonatok és mozdonyok karbantartásához. Az ÖBB szerint egyes olyan alkatrészeket, amiket csak ritkán kell cserélni, gyakran már nem is gyártják a beszállítók vagy csak nagy mennyiségben lehet megrendelni, így beszerzésük nem gazdaságos. Ezen alkatrészek saját berken belüli 3D-s nyomtatása gyakran olcsóbb, így erőforrások szempontjából is hatékonyabb. A 3D nyomtatásnak köszönhetően az osztrák vállalat saját maga állíthatja elő a szükséges alkatrészeket, kis mennyiségben is, ezáltal optimalizálni lehet az anyagok felhasználását, a tárolást és az erőforrásokat is.

3D nyomtatással tenné gazdaságosabbá az alkatrészellátást az ÖBB (kép forrása: Rail Freight)

A fenntartható energiaforrásokba és innovatív technológiákba történő befektetés nem újkeletű az ÖBB-nél. A vasúttársaság pénzügyi teljesítménye 2021-ben elérte a pandémia előtti szintet, a vállalatcsoport minden alcsoportja pozitív eredménnyel zárt. A tavaly elért pozitív teljesítmény lehetővé teszi, hogy az ÖBB még intenzívebben összpontosítson ezekre a célokra. Ennek eredményeként nem véletlen, hogy az ÖBB múlt héten, az éves pénzügyi eredményeinek áttekintésekor bejelentette az egymilliárd eurós beruházási programot.

A legjobb eredmények egyikét a teherfuvarozási leányvállalat Rail Cargo Group mutatta fel tíz százalékos profitnövekedéssel, ez 174 millió eurót (66,5 milliárd forintot) jelent. 2019-hez képest közel 50 millió euróval (19 milliárd forinttal) többet tett ki, ehhez elsősorban az intermodális áruk, az acél, az építőanyagok és a hulladékanyagok szállításának növekedése járult hozzá. A társaság 2021-ben összesen 94,1 millió tonna árut fuvarozott.

Az innovatív befektetések hivatalosan aláírása során az ÖBB elnök-vezérigazgatója, Andreas Matthä elmondta: elégedett, hogy a vállalat visszatért a növekedési pályára és képes a pandémia előtti gazdasági teljesítményre. Ez a gazdasági helyzet garantálja a befektetések biztonságát, és alapot nyújt a vasút bővítéséhez, valamint a flotta és az infrastruktúra korszerűsítéséhez – számol be a Rail Freight.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek