Ezer ABB-villámtöltő van már Norvégiában

  ·   2020.12.08. 09:05
00_ezredik_villamtolto_norvegiaban

Egy újabb, fontos lépést tett Norvégia a nulla kibocsátású gazdaság elérése felé.

Norvégia nagyratörő terveiben azt irányozta elő, hogy eltávolodik a fosszilis tüzelőanyagoktól, a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest 2030-ra ötvenöt százalékkal csökkenti, illetve 2025-től kezdődően minden újonnan értékesített autó kibocsátásmentes lesz. E célkitűzés keretében bőkezű ösztönzőkkel támogatják az elektromos járművek térnyerését, az e-járművek leendő tulajdonosainak forgalmi adó alóli mentességet, továbbá alacsonyabb út- és komphasználati díjat garantálnak.

Az ABB már eddig is fontos szerepet játszott Norvégia kibocsátásmentes társadalomra történő átállásában, az ezredik nagy teljesítményű töltőállomását (Terra HP) a nyugat-norvégiai Bergenben telepítette. A Terra HP alig nyolc perc alatt tölti fel egy e-jármű akkumulátorát a 200 kilométeres hatótávolságot biztosító szintre.

Norvégia mára a világ egyik legfejlettebb e-mobilitási társadalmává vált. Az ország útjain futó hárommillió jármű tíz százaléka elektromos hajtású. Az e-mobilitás gyorsuló térnyerését jól jelezi, hogy Norvégiában minden második új személygépkocsi teljesen elektromos hajtású. Mivel az ország energiaforrás-összetétele közel 98 százalékban megújuló forrásokból, főként vízenergiából áll, így a napjainkban futó e-járműveknek tulajdonítható szén-dioxid-kibocsátás-csökkenés nagysága körülbelül 600 ezer tonna/év.

Az e-járművek tulajdonlásában és használatában bekövetkezett erős növekedés elősegítette a hagyományos üzemanyagtöltő állomások gyors ütemű továbbfejlesztését is. Számos benzinkút már EV-töltési lehetőséget is kínál: az ország egyik leglátogatottabb Shell benzinkútján már minden harmadik „tankoló” jármű elektromos hajtású. A Circle K benzinkút pedig a világon elsőként cserélte le az egyik hagyományos üzemanyagkútját az ABB villámtöltőjére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek