Favonat járt Mátramindszenten

Vörös Attila   ·   2020.11.09. 18:00
12964_E3VA8677_20116_Nemti-Matramindszent__M47,1235

Minimális a forgalom a Kisterenye–Kál-Kápolna vasútvonalon, csak a rönkfát szállítják vasúton néha.

A 84-es vonalon 2007 március 3-án közlekedett utoljára menetrend szerinti személyvonat, azóta csak néhány különvonat jött erre utasokkal. Maradt a teherszállítás, rönkfát két helyen is rakodnak: Recsk-Parádfürdő és Mátramindszent állomáson. Sajnos mindkét helyen olykor hetek vagy akár hónapok is eltelnek két vasúti kiszolgálás között, de a téli időszakban jellemzően kicsit megnő a forgalom. Szintén Recsken néha előfordul kőrakodás is, de két ilyen rakodási kampány között hosszú évek is eltelhetnek.

Üres tehervonat érkezik Mátramindszentre Nemtinél (képek: Vörös Attila)

A mátramindszenti rakodón október végén kezdett felpezsdülni a forgalom. November első hetében már kocsicserére is volt példa, azaz a kiszolgálómenetet vivő remot Dácsia nemcsak elvitte a rakott vagonokat, de hozott újakat is. November hatodikán a 235-ös mozdony öt üres kocsit hozott Mátramindszentre és nyolc rakottat vitt el.

Kocsicsere Mátramindszenten

A mátramindszenti favonatok Kisterenyén át Hatvan felé járnak, míg a recski kiszolgálást Kál-Kápolna felől végzik. Így rendszeres forgalom csak a vasútvonal középső szakaszán nincs, de ez is járható: a pályafenntartás folyamatosan használja, permetezővonatok is jönnek ide dolgozni.

Érkezés Mátramindszentre

Az erdészet rakodóján a tehervonat

Nyolc rakott kocsival döcög Kisterenye felé a kiszolgálómenet

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek