Favonat Kisbérről

Vörös Attila   ·   2015.10.20. 13:45
PA090263__lch-80

Nemrég írtunk az 5-ös vonalon dübörgő teherforgalomról, videón muatttuk be a Komárom–Moha-rakodó forgalmat. A homok- és ócskavasvonatokon kívül a vonalon, Kisbéren fát is rakodnak. Ne gondoljanak nagy volumenű szállításra, néha adódik néhány kocsi, nem rendszeresen. Kisbért hagyományosan Komárom felől szolgálják ki, így a fehérvári vágányzár előtt is már innen érkezett a tolatós csapat.

A kisbéri eleggyel halad Komárom felé a Schenker dízelgépe<br>(fotó: Vörös Attila)

Jó évtizede az 5-ös vonal kiszolgálását két tolatós tehervonattal végezték: a mindennap közlekedő móri tolatóssal, és a heti háromszor, majd egyre ritkábban járó kisbérivel. Az előbbi Székesfehérvár felől hozta a kocsikat, az utóbbi pedig Komárom felől. Amikor az 1-es vonal mentén is megszűntek a tartalék mozdonyok, több állomáson, így Komáromban is az LCH kezdett el szolgáltatni. A vállalkozás azóta is működik, a hegyeshalmi vonal szórt forgalmának nagy részét az azóta DB Schenker Rail Hungária névre hallgató cég továbbítja.

Az ő gépük vette így át a kisbéri és vele együtt a nagyigmánd-bábolnai kiszolgálást. Sajnos az egyik vasúton fuvarozó nagyigmándi cég becsődölt, így az utóbbi években már főleg csak a műtrágyagyár vonatai futottak be az állomásra. Ezeket viszont főleg más magánvasutak, többnyire a PSŽ továbbítják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

Ezért válaszd a hajókirándulást nyaralásként

iho   ·   2022.06.29. 11:50

A csónakázás és hajókirándulás egyre kedveltebb nyaralási forma, már csak azért is, mert ha csak egy napig is tart, akkor is teljesen kiszakadunk a hétköznapi mókuskerékből. Sokunk természetes élőhelynek tartjuk a vizet, így a közelében lenni megnyugtat, feltölt és valódi pihenésként éljük meg. Ehhez viszont először az is szükséges, hogy kitaláljuk, pontosan milyen hajóval szeretnénk menni nyaralni, mennyi időre, és hogy fel tudjunk készülni minden eshetőségre!

Blog Utasellátó

Milyen kerti szivattyút vegyek az öntözéshez?

iho   ·   2022.06.29. 10:00

A nyárral együtt a kerti öntözés ideje is elkezdődik, hiszen a fokozott napsütés miatt bizony az udvaron levő növények vízigényét mindenképpen ki kell elégíteni. Ez ugyanúgy igaz abban az esetben ha főként pázsit ékesíti a területet de akkor is, ha veteményes, gyümölcsös is helyet kapott itt. Nem mindegy azonban, hogy milyen szivattyút választunk e feladat elvégzéséhez.