Fejleszt Bécs: éjszaka is jár a gyorsvasút

iho/vasút   ·   2019.12.27. 13:00
obb_fejleszt_becsnel0

Már most is több mint egymilliárd utast szolgál ki a Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland alkotta közlekedési szövetség, a Verkehrsverbund Ost-Region (VOR), amely – az osztrák állammal karöltve – a vasúti személyszállítás további fejlesztése mellett tette le a voksát a régióban.

Bécs és Alsó-Ausztria megbízásából a VOR december elején kötötte meg a Wiener Lokalbahnennel – az osztrák főváros déli régióját kiszolgáló Badner Bahn üzemeltetőjével – az új, tizenöt évre szóló szerződést. A 700 millió eurós megbízás értelmében 2020 és 2035 között modernizálják a járműparkot, megnövelik az üzemidőt és sűrítik a járatokat Bécs és Baden között. Az utasok már az első évben érzékelhetik a változásokat, ugyanis 2020. december 13-ától 350 ezer vonatkilométerrel növelik meg a kapacitásokat.

Már éjszaka is jár a bécsi gyorsvasút, az S-Bahn (fotó: ÖBB/Andreas Scheiblecker)

A GYSEV és az osztrák közlekedési minisztérium jövőre írhatja alá azt a közlekedésszolgáltatási szerződést, amely nyomán 2021 és 2029 között új összeköttetések, sűrűbb menetrend és magasabb színvonalú szolgáltatások várják a burgenlandi ingázókat. Mivel 2021-től teljes egészében a GYSEV szolgálja majd ki a Bécs főpályaudvar–Ebreichsdorf–Ebenfurt–Sopron–Németkeresztúr vonalat, a magyar utasok is érzékelhetik a változásokat.

Új időszámítást hozhat a Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland alkotta régió vasúti személyszállításában az Osztrák Vasút (ÖBB) új, tízéves közlekedésszolgáltatási szerződése, amelyet már Európa-szerte kiírtak. Ennek keretében az első évben hárommillió vonatkilométerrel bővítik a kapacitásokat a térségben, 2029-ig pedig összesen kilencmillióval.

Vasútfejlesztési tervek az elkövetkező tizenöt évre Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban (fotó: PID/Jobst)

A 2019. december 15-i menetrendváltás pedig máris fontos változást hozott a bécsi gyorsvasút, az S-Bahn utasainak. Ezentúl a péntekről szombatra, valamint a szombatról vasárnapra, illetve az ünnepnapokra virradó éjszaka végig félórás ütemben közlekednek az S-Bahn szerelvényei, hogy mindenki kényelmesen hazaérjen az éjszakai műszakból, a buliból, illetve a hajnalban kezdők is beérjenek a munkahelyükre – eddig hajnali 1 és 4 óra között üzemszünet volt.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek