Fejlesztések az európai vasúti utazások nagyobb rugalmassága érdekében

iho/vasút   ·   2023.03.24. 15:00
etcd_jegy

Az UIC által létrehozott eTCD elektronikus jegykezelő rendszert egyre több jegyértékesítő és vasúttársaság használja, 2025-re pedig már EU-szerte alkalmazni fogják.

Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) által 2021 októberében publikált CER 2025 jegyértékesítési ütemterv arra kötelezi az európai vasúttársaságokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben javítsák a nemzetközi vasúti jegyértékesítést, és zökkenőmentes utasélményt nyújtsanak. Az utazások európai szinten történő javítása és az utasok multimodalitási lehetőségeinek kiterjesztése érdekében a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) Globális Utasfóruma jelentős munkát hajtott végre az integrált multimodális jegyértékesítés hatékony, IT-alapú elosztási csatornáinak megvalósítása érdekében.

Az egyik ilyen eredmény az elektronikus jegyellenőrzési adatbázis, az eTCD, ami egy, az UIC által a világ vasúttársaságai számára kifejlesztett központi, valósidejű utasjegykezelő rendszer. A 2020 februárja óta működő rendszer fontos alapot képez az UIC nemzetközi vasúti elosztási ökoszisztémájához és a CER jegyértékesítési ütemtervéhez is.

De miben is javítja ez az utasélményt? Az értékesítési csatorna minden olyan nemzetközi jegyet, melyhez nem tartozik kötelező foglalás, automatikusan regisztrál az UIC online megosztott adatbázisában (eTCD) és folyamatosan frissíti azok állapotát. Az adott jegyhez természetesen csak az érintettek (értékesítő, vasúttársaság, jegyellenőrző szervezet) férhetnek hozzá, és a személyes adatok is csak akkor szerepelnek, ha feltétlenül szükségesek. Számos európai jegyértékesítő és személyszállító társaság már használja is a rendszert, 2023-ban még többen fogják, EU-szerte pedig 2025-re várható az elterjedése.

Az eTCD a jövőben kulcsfontosságú szerepet fog játszani az utasok utazásvédelmi rendszerének kialakításában azáltal, hogy a valósidejű információkat, például a késéseket és a járattörléseket kombinálja az utas által vásárolt jeggyel/jegyekkel, valamint a MERITS adatbázis elnevezésű hatalmas méretű menetrenddel. Ez lehetővé teszi majd a vasúttársaságoknak, hogy a késéseket a jegyinformációval együtt közvetlenül és automatikusan regisztrálják, alternatív útvonalakat kínáljanak az utasoknak úticéljuk eléréséhez, tájékoztassák őket jogaikról, és hogy átrakhassák a jegyüket egy későbbi vonatra. Az UIC és CIT tagjai folytatják a megbeszéléseket a folyamatok digitalizálásának lehetőségeiről – például a késés visszaigazolása, kézzel írt megjegyzés a jegyen –, hogy még inkább támogassák az utasokat a zavarhelyzetek során, az Utazás Folytatásáról Szóló Megállapodásban (AJC) meghatározottak szerint. A kompenzációs eljárásokat EU-szerte egységesíteni tervezett Nyílt Értékesítési és Disztribúciós Modell (OSDM) megoldás jelenlegi bevezetésével együtt az utasok nyugalomhoz és gördülékenyebb utazási élményhez fognak jutni.

Alberto Mazzola, a CER vezérigazgatója elmondta: „Az eTCD fontos része a CER jegyértékesítési ütemtervében foglalt kötelezettségvállalások teljesítésének, ami az utasélmény minden aspektusával foglalkozik. A CER tagjai teljes mértékben elkötelezettek amellett, hogy 2025-re zökkenőmentes élményben részesítsék az utasokat a vasúti szolgáltatások keresése, kiválasztása, vásárlása és használata során. A kiegészítő szolgáltatások megvalósításával együtt a CER jegyértékesítési ütemterve kézzelfogható megoldásokat kínál lépésről lépésre a vasúti utasoknak.”

Az UIC vezérigazgatója, François Davenne arról beszélt: „Az UIC örömmel nyújtja tagjainak és érdekelt feleinek az összes szükséges informatikai eszközt és műszaki specifikációt IRS-csomagjain (eTCD és OSDM) keresztül, hogy megkönnyítése az európai utasok utazásait. Az UIC műszaki dokumentációi és a fenntartható vasúti közlekedési rendszer informatikai megoldásai pozitívan járulnak hozzá a vasutak által kiszolgált közösségek környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságához.”

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: LinkedIn)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek