Fejlesztési prioritások az amerikai Északkeleti Folyosón

iho/vasút   ·   2022.11.19. 15:00
amtrak_acela2

A Szövetségi Vasúti Hivatal (FRA) kiadta a Washington DC-t Baltimore-on, Philadelphián és New Yorkon át Bostonnal összekötő folyosó legfontosabb beruházásainak listáját.

A lépés célja, hogy segítse a nemzeti vasúttársaság Amtrakot, a vonal által összekapcsolt államokat és más érintett feleket a kritikus fontosságú projektek végrehajtásában. Ehhez 24 milliárd dolláros (jelenlegi árfolyamon cirka 9500 milliárd forintos) támogatást tettek elérhetővé az úgynevezett Szövetségi-állami Partnerség a Városok Közötti Vasúti Személyszállítási Programért keretében. A lista várhatóan legalább kétévente egyszer fog frissülni.

A kezdeti csomag tizenöt úgynevezett „Nagy lemaradás” kategóriájú, valamint további 53 „Tőkemegújítás, állomások és fejlesztés” kategóriába sorolt projektet foglal magába.

A Szövetségi Vasúti Hivataltól elmondták: az Északkeleti Folyosó (Northeast Corridor) átláthatóan és jól szervezetten zajló korszerűsítése és bővítése rövidebb menetidőket, kevesebb zavartatást, jobb biztonságot és összességében jobb utazási élményt jelent utasok tízezreinek, akik naponta veszik igénybe a folyosó szolgáltatásait.

Az Amtrak elnök-vezérigazgatója, Stephen Gardner a bejelentést üdvözölve kiemelte: ezek a projektek garantálni fogják azt a modern infrastruktúrát, mely szükséges az egész északkeleti rész vonatközlekedésének megbízhatóságának és teljesítményének javításához, valamint létrehozzák a jövőbeli kritikus fontosságú fejlesztési beruházások listáját. A vasúttársaság alig várja, hogy a partnerekkel együtt dolgozhasson a jövőbeli USDOT-támogatások megszerzése érdekében, beleértve a Kétpárti Infrastruktúra-törvény által nyújtottakat is a listán felsorolt projektek előmozdításáért – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az Északkeleti Folyosón közlekedő, nagysebességű Acela 2 motorvonatok egyike. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek