Feketedobozokkal szerelik fel a mellékvonalakon közlekedő vonatokat Szlovákiában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.05.10. 15:00
Hangya

A ZSSK személyszállító vasúttársaság 54 szerelvénybe rádióállomást, 88 járműbe pedig feketedobozokat telepít ötmillió euróért.

A vasúti biztonság növelése érdekében a ZSSK a 736-os sorozatú dízelmozdonyokat, továbbá a 812-es és 813-as sorozatú motorvonatokat, a 425-ös sorozatú tátrai villamosokat és a 840-es sorozatú szerelvényeket biztonsági elemekkel szereli fel. A projekt összértéke ötmillió euró, ebből 54 rádióállomást és 88 úgynevezett feketedobozt telepítenek a járművekbe. Az újítás növeli majd a vasútbiztonságot a szlovákiai mellékvonalakon, hiszen lehetővé teszi a folyamatos rádiókapcsolatot a mozdonyvezető és a forgalomirányító között. Sok esetben ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem elegendő a mobiltelefonos kapcsolat, mert több szlovákiai mellékvonal bizonyos szakaszain vagy nagyon gyenge a térerő, vagy egyáltalán nincs (a domborzati tényezők miatt is).

A feketedobozok pedig a repülésnél használt funkciót töltik be, azaz folyamatos adatrögzítést szolgáltatnak. Felveszi a vezetőálláson kiadott hangokat, a jármű elejére és az áramszedőre telepített kamera pedig videóra veszi a teljes utat. A feketedobozoknak köszönhetően gyorsabb és hatékonyabb, pontosabb lesz egy-egy rendkívüli eset, baleset kivizsgálása. A ZSSK a projektet 2023 novemberéig hajthatja végre, akkor kapja meg rá az említett ötmillió eurós összeget az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Nem tudja, mennyiért veheti igénybe a közösségi közlekedést március 1-jétől? Akkor irány az ujtarifa.hu!

iho/vasút   ·   2024.02.21. 13:00

Tájékoztató weboldalt indított a MÁV–Volán csoport a március 1-jével induló új tarifarendszerről, melyen többek között az új bérletekről és kedvezményekről, a 24 órás napijegyekről, valamint a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásokról lehet informálódni.