Felújítják a horvátok a Zágráb–Gyékényes vonal egy szakaszát

iho   ·   2015.10.24. 14:55

A horvát infrastruktúra-kezelő HŽ Infrastruktura eredményt hirdetett a 38,2 kilométeres pályaszakasz felújítási tenderével kapcsolatban, melyre hat jelentkezés érkezett be. A Zágrábot a magyar határnál található Kaproncával (Koprivnica) összekötő vonal része az Európai Unió mediterrán törzshálózati folyosójának, a „D” ERTMS korridornak, valamint a hatos számú teherfolyosónak.

A másfél milliárd horvát kuna, körülbelül hatvanmilliárd forint értékű beruházás keretében a jelenleg egy sínpárból álló pályaszakasz kétvágányúvá épülhet át, az engedélyezett tengelyterhelés 22,5 tonnára, a legnagyobb sebesség száznegyven kilométer per órára emelkedhet. A munkálatok során korszerűsítik a vonal jelző- és biztosítóberendezéseit is, hat új híd épül meg, valamint felújítják a hét már meglévő hidat és az alállomásokat. Tizenhét szintbeli átjáró megszüntetésre kerül. A nyolcvanöt százalékban uniós támogatással, tizenöt százalékban a horvát állam büdzséjéből megvalósuló beruházás munkálatai 2016 elején kezdődhetnek meg, a befejezés határideje 2019 szeptembere – írja az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek