Ferihegy: az Aranygép érkezése

iho/repülés   ·   2012.08.13. 18:15
cim

(fotók: Budapest Airport)

Enyhén felhős égen, de jó látási viszonyok között lépett be Magyarország légterébe a BA866-os számú járat, amin a magyar versenyzők, sportvezetők és más olimpiai csapattagok utaztak – olvasható a Budapest Airport közleményében. A 2-es futópálya 31 jobb pályaküszöb irányából már messziről látszott az aranygép, amint készült a leszálláshoz.

Már a repülőgép állóhelye is rendhagyó volt: a szokással ellentétben nem a 2B terminál egyik utashídjára állt be a gép, hanem a 2A terminál melletti egyik külső állóhelyére. Itt szálltak be ugyanis a sportolók abba a két különjáratú buszba, ami egyenesen a Syma-csarnokba vitte az olimpikonokat az ünnepélyes fogadásra.

A fedélzetről az olimpiai bizottság elnöke után közvetlenül női kajak-kenusaink léptek le, köztük a Londonból két aranyéremmel hazatérő Kozák Danuta, Szabó Gabriella, illetve Dusev-Janics Natasa. Őket a negyedik helyen végzett férfi kézilabda csapat követte, majd szép sorban a többi sportág képviselője is elhagyta a gépet. A különleges alkalomra a Budapest Airport külön kaput nyitott a sportolói buszok számára, amelyek így rendőri felvezetéssel, soron kívül hagyhatták el a repülőteret.

Bár nem volt jelen egyszerre az Airbus rakterében az összes magyar érem – hiszen korábban már a nyolcból három aranyérmesünk is hazatért Magyarországra (Szilágyi Áron kardozó, Berki Krisztián tornász és Risztov Éva úszó) – azért még bőven akadt „elvámolnivaló”. Magyarország összesen 17 éremmel (8 arany, 4 ezüst, 5 bronz) és még egyszer ennyi pontszerző hellyel zárta a londoni olimpiát. A Budapest Airport ezúton is gratulál valamennyi magyar olimpiai résztvevőnek – olvasható a repülőteret kezelő cég közleményében.

Kapcsolódó hírek