Fokozatosan indul újra a nemzetközi vonatközlekedés Budapest és Bécs között

iho/vasút   ·   2024.09.18. 09:30
Kálmán-Imre-EN

Az ÖBB szerdán hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül, reggeltől elindultak a távolsági vonatok is.

Az árvíz miatti ausztriai korlátozások szeptember 18-án, szerdán reggel:

A szerelvényfordulók miatt várhatóan a kora délutáni órákig néhány vonat csak Hegyeshalomig közlekedik, ahonnan EuRegio-járatokkal vagy a következő távolsági vonattal lehet továbbutazni.

Az első, teljes útvonalon közlekedő távolsági vonat a Keleti pályaudvarról 7:40-kor Bécs felé elindult railjet xpress (rjx60), azonban már a Keletiből 6:40-kor elindult railjet (rjx162) utasai is eljutnak Bécsig hegyeshalmi átszállással.

A jelenlegi információk alapján a Bécs főpályaudvaron (Wien Hauptbahnhof) túli, Salzburg felé lévő állomások még nem érhetők el vasúton. A heves esőzések és az árvízhelyzet miatt Ausztriában továbbra is lehet járatkimaradásokra, fennakadásokra és késésekre számítani. Bécs és Linz között a közlekedés továbbra is bizonytalan. Az osztrák vasúttársaság továbbra sem javasolja az utazást Ausztria felé.

Az ÖBB kedd éjszakai közlése alapján szerdán hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül, ennek köszönhetően szeptember 18-a hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok: a Győrből 4:46-kor Bécsbe és a Bécsből Bruck an der Leitha állomáson át Győrbe 7:09-kor induló vonatoktól (9410, 9457) kezdődően teljes útvonalon közlekednek az EuRegio-járatok.

A railjetek, a bécsi eurocityk és a Kálmán Imre EuroNight szerda hajnalig csak Hegyeshalomig közleketnek, illetve onnan is indultak Budapest felé. A Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedő nemzetközi vonatok a fennakadás végéig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők. Bécsig, illetve Bécs felől Budapestig Győri vagy hegyeshalmi átszállással lehetett eljutni, hosszabb eljutási idővel.

Az utazást érintő intézkedésekről bővebben az ÖBB honlapján lehet olvasni: https://fahrplan.oebb.at

Az osztrák vasúttársaság tájékoztatása szerint a következő napokra előrejelzett heves esőzések miatt több vasútvonalon is szünetelhet a vonatforgalom Ausztriában. A vasúttársaság ezért azt javasolja, hogy ne utazzanak vonattal Ausztriába, illetve Ausztriából és Ausztrián keresztül. A társaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot garantál, így bármelyik vonatra érvényes a menetjegy minden Ausztriába, illetve onnan és az országon keresztül közlekedő vonatra.

Az ÖBB a jegyfelhasználási méltányossági időszakot meghosszabbította: az Ausztriában uralkodó rossz időjárási körülmények és a heves esőzések miatt az utazási figyelmeztetést szeptember 19-ig meghosszabbították. A jegyek vonathoz kötöttséget szeptember 22-ig felfüggesztették. A MÁV-Start a későbbi utazást tervezők meglévő menetjegyét kezelési költség nélkül téríti vissza vagy cseréli ki. A fenti időszakban bármelyik Ausztriát érintő járattal lehet utazni érvényes menetjeggyel, járathoz kötöttség nélkül. Amennyiben másik vonatot választanak, úgy új helyjegyet kell váltani, amit díjmenetesen állít ki a vasúttársaság.

Az aktuális helyzetről információt kaphatnak a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatánál is a +36-1-349-4949-es telefonszámon. (Telekom-hálózatból hívhatja a +36-30-499-4999-es telefonszámot, Yettel-hálózatból a +36-20-499-4999-es, Vodafone-hálózatból pedig a +36-70-499-4999-es számot.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Zöldút Közlekedésbiztonság Környezetvédelem Automobil

A gépkocsik károsanyag-kibocsátását mérik fel az ország négy városában

iho/közút   ·   2024.09.18. 15:00

A szeptember 16-a és 20-a között zajló Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció során végzett mérések célja, hogy átfogó képet adjon a hazánkban forgalomban lévő gépkocsiállomány évenkénti változásáról és a járművek állapotáról, beleértve az átlagéletkort és az erózió mértékét.