Gázos NABI buszok menni Dallas, Texas

Antal Norbert   ·   2013.02.02. 11:30
nabi_dallas_01

A hírek szerint a NABI-nak 2015-ig kell legyártania a járműveket, a szerződés teljes értéke 210 millió dollár. Az első, ötdarabos kontingens már január 28-án meg is érkezett a texasi közlekedési vállalathoz, a Dallas Area Rapid Transporthoz (DART) – írja a vezess.hu.

Kétféle hosszúsággal készülnek a CNG-hajtású buszok: a 9,45 méteres járművekre egy ajtón lehet majd fölszállni, míg a 12,2 métereseken két ajtó segíti majd az utasáramlást. A teljesen alacsonypadlós, 8,9 literes, Cummins motorral hajtott buszok 280 lóerősek, a mozgáskorlátozottak közlekedését kihajtható rámpa segíti. A fedélzeti LCD monitorokon azok az adatok jelennek meg, amik az utasok tájékoztatását segítik, így például a megállók és az útvonal, vagy éppen a forgalmi változások. A biztonságot beépített megfigyelő kamerák erősítik. Az első földgázhajtású autóbuszokat Garland és Royal Lane állomások közt állítják majd forgalomba – tudta meg a vezess.hu.

Los Angelesben közel kétezer CNG-hajtású NABI közlekedik<br >(fotó: thebergennetwork.com)

Az Egyesült Államokban nem Dallas az első város, ahol Kaposváron gyártott járművek szállítják az utasokat, hisz Los Angelesben közel kétezer NABI közlekedik. Ugyanakkor a héten az is kiderült, hogy egyelőre nem Magyarországról érkeznek új buszok a napfényes Kaliforniába, ugyanis a New Flyer nyerte a Los Angeles-i közlekedési vállalat pályázatát, így ők szállíthatnak 550, szintén CNG-hajtású autóbuszt a nyugati partra.

Érdekesség a texasi beszerzéssel kapcsolatban, hogy nemcsak a kiépített telepeken végzik majd a buszok szervizelését, hanem mobil szerelőállomásokon is.

Kapcsolódó hírek