Gázüzemű autóbusz is bemutatkozik az Európai Mobilitási Héten

iho   ·   2015.09.16. 18:45
00kicsi

Az Európai Mobilitási Hét programjai szeptember 17-én kezdődnek és egészen a hét végéig tartanak. A hazánkban már tizenegyedik alkalommal megvalósuló programsorozat része a szeptember 19–20. között megrendezendő Autómentes Hétvége, amelyen az MGKKE Iveco Urbanway tizenkét CNG típusú autóbusszal, valamint a leginkább környezetbarát autók között számon tartott CNG üzemű VW eco-up!-pal képviselteti magát. A gázüzemű autóbuszt és a kisautót, valamint egy töltőoszlopot az Andrássy úton, az Operához közel, a Hajós és a Nagymező utca között tekinthetik meg az érdeklődők. Az MGKKE standján emellett a látogatók válaszokat kaphatnak a bio- és földgáz üzemanyaggal kapcsolatos kérdésekre is.

A sűrített földgázzal (CNG) hajtott Iveco Urbanway tizenkét minden szempontból ideális városi jármű: 12 méter hosszú, 2,5 méter széles és 3,3 méter magas. A csehországi Vysoké Mýtóban, sorozatgyártásban készülő modell teljes mértékben alacsonypadlós, utasterében 23 kényelmes, párnázott ülés található. A második ajtóval szemben pedig hatalmas peron áll rendelkezésre a babakocsival és a kerekesszékkel közlekedők részére.

(forrás: MGKKE)

A kiállított járműben 7,8 literes, 290 lóerős (213 kW) csúcstechnológiát képviselő Cursor-motor dolgozik, amely 1100 newtonméteres teljesítmény leadására képes mintegy 2000 percenkénti fordulatszám mellett. Az erőforráshoz hatsebességes, ZF gyártmányú Ecolife automata váltó csatlakozik. A motor teljes mértékben teljesíti a jelenleg érvényben lévő legszigorúbb Euro 6-os környezetvédelmi normákat. Az erőforrás működéséhez szükséges üzemanyag biztosításáról a jármű tetején található négy – egyenként 320 literes – palack gondoskodik. Ezek összesen 1280 liter sűrített földgázt képesek tárolni.

A klímavédelem leghatékonyabb eszközeiként a klaszter a CNG-üzemű járműveket tartja számon, mivel a földgáz 20-25 százalék széndioxid-csökkenést eredményez, a hulladékból és más megújuló forrásból előállított biogáz pedig zéró kibocsátású közlekedést tesz széles körben lehetővé.

Az MGKKE elkötelezett híve a gázhajtás magyarországi elterjesztésének éppen ezért programot dolgozott ki a cseppfolyósított földgáz (LNG) töltőinfrastruktúrájának fejlesztésére. „Idén a PANNON-LNG projektünket az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatható fejlesztései közé választották. Ennek köszönhetően legalább öt, a távolsági áruszállítást épp úgy, mint a helyi közlekedést kiszolgáló cseppfolyósított és sűrített földgázt kínáló töltőállomás fog 2017-re Magyarországon, Európai Uniós forrásból létesülni” – jegyezte meg Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke.

A PANNON-LNG projektről, csak úgy, mint a kiállított járművekről bővebb információt a látogatók a helyszínen kaphatnak.

(A gázüzemű autóbuszok – szerencsére – nem ismeretlenek a hazai városi közlekedésben, Budapesten például a Van Hool szóló autóbuszai közlekednek teljes CNG-hajtással. Az MGKKE által bemutatott Iveco busz a termékpalettát azonban mindenképp szélesítené – a szerk.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek