Gyalogosbiztonsági rendszert fejlesztenek Pápán?

MTI   ·   2012.04.14. 13:07

Az 1 milliárd 319 millió forint értékű projekthez 346 millió forint európai uniós és magyar forrást nyert el a cég, ennek köszönhetően ötven új munkahelyet teremtenek – mondta Üveges Tivadar ügyvezető a csarnokavatót megelőző sajtótájékoztatón. Ismertetése szerint az elmúlt év őszén megkezdett beruházás alapja egy világújdonságnak számító, személygépkocsikba beépíthető gyalogos biztonsági rendszer kifejlesztése, amelyet két fő partnerükkel, a BMW-vel és Daimlerrel közösen kezdtek kidolgozni.

Ez a közlekedésbiztonsági rendszer a benne található szenzorok segítségével érzékeli az ütközést, és a gépjármű motorháztetejét felemelve tompítja annak erejét, megakadályozva, hogy az elütött gyalogos átessen a járművön, és így súlyos vagy akár halálos kimenetelű sérüléseket szenvedjen.

Mint az ügyvezető elmondta, az 1,3 milliárd forint mintegy felét költötték az épület, fennmaradó részét pedig a technológia kialakítására. Egyebek között növelték az üzemterület méretét és három új gyártósort szereznek be. A csarnokok elkészültek, az új termék sorozatgyártásra kész, a következő hónapokban beszerzik a gyártósorokat, a termelés pedig 2013 első felében megkezdődhet.

A fejlesztésben részt vevő partnereken túl más gyártóknál, az Audinál és Skodánál is nagy az érdeklődés a termék iránt – mondta.

Az új termék gyártásához a vállalat ötvennel növeli dolgozóinak számát. Helmut Schuster, a Hirtenberger AG tulajdonosa felidézte, hogy amikor 10 évvel ezelőtt Pápán megtelepedtek, "spártai" körülmények között kezdték a gyártást, de azután látványos, folyamatosan fejlődés jellemezte a céget. A tulajdonos kiemelte: a kedvezőtlen gazdasági folyamatok, az egész ágazatot érintő válság ellenére biztosítva látja a pápai cég jövőjét.
Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő kijelentette: az elmúlt években félmilliárd forintot kapott pályázati úton Pápa munkahelyteremtésre.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a Hirtenberger és az egyik pápai szakképző iskola közös projektjéről beszélt.
A Hirtenberger Automotive Safety Hungary Bt. 2001-ben kezdte meg tevékenységét Pápán az osztrák Hirtenberger-csoport leányvállalataként. A kis és nagy kaliberű lőszerek gyártásával foglalkozó osztrák cég a 90-es évek elejétől kezdte meg biztonságtechnikai alkatrészek gyártását az autóipar számára. A pápai leányvállalat először egy bérelt üzemcsarnokban, majd a pápai ipari parkban zöldmezős beruházással létesített gyártócsarnokban autóbiztonsági berendezések alkatrészeit gyártotta az anyavállalat részére.

Kezdetben 15 embert foglalkoztattak, ez a szám 2008-ra 334-re emelkedett. Az autóipart is megérintő válság átmenetileg visszafogta a növekedés ütemét, majd 2010-től ismét emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. Jelenleg 400 dolgozójuk van, ez a létszám bővül 50-nel.

Kapcsolódó hírek