Gyorsvonati pótjegy személyvonatokra is

iho   ·   2013.12.05. 10:18

Miért kell egyes személyvonatokra is gyorsvonati pótjegy? Az írásbeli kérdést Korondi Miklós, a Jobbik képviselője tette fel. A válaszadó Németh Lászlóné fejlesztési miniszter kifejti, hogy a MÁV eljárása teljesen jogos, hisz a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény alapján a közszolgáltatási személyszállításért felszámított díjaknak arányban kell állniuk a komfortfokozattal, a kiegészítő szolgáltatások által nyújtott többletszolgáltatásokkal vagy a szolgáltatás egyéb jellemzőivel – olvasható Németh Lászlóné fejlesztési miniszter levele a napi.hu összeállításában.

A vasúti közlekedésben több mint két évtizeddel ezelőtt azokon a járatokon vezették be a pótjegyeket, amelyek rövidebb eljutási időt, magasabb komfortot, nagy távolságú, közvetlen eljutást biztosítottak. Az idén májusban bevezetett intézkedések is azokra a gyors vagy nagy távolságú, közvetlen eljutást biztosító járatokra terjednek ki, amelyek országos szolgáltatást nyújtanak – azaz legalább három megyét érintenek –, és közlekedési útvonaluk 100 kilométernél hosszabb.

A konkrét kérdésben szereplő Budapest és Sátoraljaújhely között közlekedő vonatok országos szegmensbe tartozó vonatok, amelyek közvetlen eljutást biztosítanak a főváros felé. A kétórás Budapest–Sátoraljaújhely sebesvonati ütem mellett ugyancsak kétórás ütemben közlekednek a személyvonatok is szerencsi átszállással Miskolc és Sátoraljaújhely között, amelyekre nem kell pótjegyet váltani.

Az utasok eldönthetik, hogy az óránként közlekedő vonatok közül a pótjeggyel vagy a pótjegy nélkül igénybe vehető járatot választják-e – írja Németh Lászlóné. A rendszeresen, hivatásforgalmi, iskolalátogatási céllal bérlettel utazók, a START Klub kártyával rendelkezők és a vasutas munkavállalók mentesülnek a pótjegy megfizetése alól.

Kapcsolódó hírek