Gyűlnek a kaukázusi KISS-ek

iho/vasút   ·   2016.05.06. 11:15
400px_ady_stadler_kiss

Az április végén aláírt, 39,6 millió euró értékű megállapodás értelmében a járműveket idén június és szeptember között veheti át a GR. Az emeletes szerelvények a főváros Tbiliszi, valamint a kedvelt fekete-tengeri üdülőhelyeknek számító Batumi, Kobuleti és Ureki között fognak gyorsvonatként közlekedni. A vasúttársaság szerint a korszerű, az európai biztonsági előírásoknak teljes mértékben megfelelő vonatok jobb komfortot nyújtanak majd az eddigi szerelvényeknél, elősegítve ezzel a turizmust. A KISS-ek az első, mozgáskorlátozottak számára teljesen akadálymentesített vonatok lesznek Grúziában – adja hírül a Railway Gazette.

A látványterven látható azeri KISS után Grúziában is bemutatkoznak a Stadler emeletes szerelvényei (forrás: Railway Gazette)

Az emeletes motorvonatok eredetileg az orosz repülőtéri gyorsvasút Aeroexpress számára épültek volna; a vállalat még 2013 februárjában 381 millió euróért rendelt tizenhat négyrészes és nyolc hatrészes szerelvényt a svájci gyártótól. A rubel gyengülése azonban bedöntötte a terveket, így a felek idén februárban megállapodtak, hogy az Aeroexpress csak tizenegy KISS-t vásárol meg végül, melyek közül eddig kettőt vehetett át. A fennmaradó vonatokra először az azerbajdzsáni nemzeti vasút ADY csapott le – az általuk megrendelt öt vonatból négyet már le is szállított a Stadler –, további négyet pedig most a grúz GR vásárolt meg – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek