Ha végre itt a nyár

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.06.11. 14:00
kiskep

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) a szünidei utazgatást ösztönözve nyári vasúti bérlet használatának lehetőségét kínálja kedvező áron. A Slovak 2013 elnevezésű nyári kedvezmény 31 napos vasúti bérletet takar, amit július 1-je és augusztus 31-e között lehet igénybe venni. A nyári bérlet második kocsiosztályon az érvényesség ideje alatt korlátlan számú utazásra jogosít. A baj csak az, hogy a nyári kedvezményes bérletet csak a szlovák vasúttársaság által kiadott hűségkártyák valamelyikével bíró utasok vásárolhatják meg, vagy a Szlovákiában kiállított diákigazolványt tulajdonló fiatalok.

A 362-esek inkább gyorsvonatokat továbbítanak, de itt a kivétel: egy Poprádra tartó személyvonat élére fogták be<br>(fotók: a szerző)

Azért nézzük, hogy mennyibe is kerül a havi vonatbérlet nyáron: a Slovak Junior hűségkártyás utasoknak 45 euróba kerül, a Slovak Klasik típusú hűségkártyásoknak 55 euróba kerül a kedvezményes bérlet, s a Slovak Senior kártyával rendelkező 60 év feletti nyugdíjasok pedig 25 eurót fizetnek. A diákigazolvánnyal rendelkezőknek 35 euróba kerül a bérlet. A bérlet megvásárlásához szükséges egy évre szóló Klasik Rail Plus hűségkártya a szlovák vasúttársaságnál 35 euróba kerül. Igaz több kedvezményre is jogosít belföldi és nemzetközi utazáskor (25 százalék a teljesárú menetjegy árából).

Prágai pillanatkép

A Cseh Vasutak (ČD) nyári ajánlata a következőképpen fest: július 1. és augusztus 31. között tizennégy egymást követő napon vehető igénybe a kedvezményes nyári bérlet, ami a ČD hálózatának teljes hosszán érvényes, s 1190 koronába kerül. Még olcsóbban, 990 koronáért vehetik meg a bérletet azok az utasok, akiknek van a ČD hűségkártyacsalád valamelyikéből (IN Karta), vagy van ISIC nemzetközi diákigazolványuk. A bérlet minden jegypénztárban megvásárolható Csehország területén, s névre szólóan állítják ki. Az érvényesség ideje alatt másodosztályon korlátlan számú utazásra vehető igénybe. A szlovák ajánlattal ellentétben a cseh utazási kedvezményt bárki megveheti, csak egy igazolvány kell a jegy kiállításához.

Kapcsolódó hírek