Ha vonattal akar az Adriára menni, júliustól már megteheti

iho/vasút   ·   2021.06.17. 15:00
adria_intercity

Újra elindul Splitbe a MÁV-Start egyik legnépszerűbb éjszakai vonata, az Adria Intercity, ráadásul idén már korszerű, légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal, valamint étkezőkocsival.

Az Adria Intercity Budapestről Splitbe keddenként, péntekenként és vasárnaponként, míg visszafelé szerdánként, szombatonként és hétfőnként közlekedik, 14 órás menetidővel, melynek nagy része az éjszaka alatt történik. A MÁV-Start új arculatos, frissen felújított, két háló- és három fekvőhelyes kocsija minden korábbinál magasabb szolgáltatási színvonalat képvisel. A fedélzeti szolgáltatásokat a megújult Utasellátó nyújtja, az idén először a teljes útvonalon közlekedő étkezőkocsival. A vonat Budapestről 18 óra 45 perckor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe 8 óra 46-kor érkezik. Visszafelé, Splitből a vonat 18 óra 28-kor indul, Budapestre másnap 9 óra 35-kor érkezik.

Idén a járat öt új arculatos, légkondicionált fekvő- és hálókocsival fog közlekedni, több mint 210 férőhelyet garantálva. A háló- és fekvőhelyes kocsik utasai számára a megújult Utasellátó minőségi fedélzeti szolgáltatást kínál. A hálókocsik utasai számára az induláskor megágyazott, tisztasági csomaggal ellátott fülkék állnak rendelkezésre, valamint az utaskísérő által az ülőhelyen felszolgált színvonalas reggeli is a szolgáltatás része. A vonat idén először a teljes szakaszon továbbít étkezőkocsit, így a háló- és fekvőhelyes kocsik utasai az étkezőkocsiban is elfogyaszthatják reggelijüket, egyedülállóvá téve a MÁV-Start által kínált fedélzeti szolgáltatásokat.

Az Adria Intercityben idén már modern, klimatizált kocsik közlekednek (képek forrása: MÁV-Start Zrt.)

A jegyértékesítés a nemzetközi pénztárakban már június 17-én megkezdődik. A jegyvásárlás folyamata leegyszerűsődött: most először a háló- és fekvőhelyes kocsikra szóló jegyek is megválthatók lesznek a következő héttől a megújult Elvira felületen, ezzel is elősegítve a korszerű és kényelmes utazást. Felnőtt jegyek már 48 eurótól, gyermekjegyek már 25 Eurótól is elérhetők rá. Az Adria Intercity menetrendjével, szolgáltatásaival kapcsolatos részletes információk a www.mavcsoport.hu/adria oldalon érhetőek el.

dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „A koronavírus-járvány visszaszorulásával, az átoltottság egyre nagyobb növekedésével újra kinyílt a világ, élénkül a belföldi mellett a külföldi idegenforgalom is. A belföldi utasszám-növekedés mellett hosszú hónapok után újraindult a nemzetközi vonatforgalom is. A pozitív változások tükrében a vasúttársaság arra törekszik, hogy modern és környezetbarát járművekkel, optimális menetrenddel és utasbarát szolgáltatásokkal bírjon rá mind több embert, hogy nyaralásukhoz is a közösségi közlekedést válasszák. Most minden eddiginél bizakodóbbak vagyunk, a nyári szezonban megnövekedett utasszámra számítunk. Míg áprilisban még csak közel 14 ezer, májusban már közel 26 ezer, míg június eddig eltelt időszakában már közel 19 ezer utas váltott nemzetközi menetjegyet. A statisztikák szerint a legfontosabb célországok Ausztria, Németország, Románia, Szlovákia és Csehország. Rendkívül népszerű az új Start Európa ajánlatcsalád, mely június 18-tól már Horvátország és Szlovénia irányába is elérhető.”

A nemzetközi vonatok díjszabását folyamatosan fejlesztik a MÁV-Start szakemberei, ennek köszönhetően az új Start Europa ajánlatcsalád egyre több országba elérhető. A Szlovákiába, Romániába, Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba, Németországba és Svájcba induló közvetlen vonatokra, átszállás nélkül elérhető célállomásokra a MÁV appban és az internetes Elevira felületen is válthatók menetjegyek ingyenes helybiztosítással egyszerűen és készpénzmentesen.

A horvát tengerpart legszebb városainak felfedezésében idén a Volánbusz is segít

A Volánbusz a jól bevált és közkedvelt útvonalakon július 2-ától augusztus végéig heti rendszerességgel indít kényelmes, légkondicionált autóbuszokat Splitbe és Porecbe. A Dalmát expressz budapesti, siófoki és nagykanizsai indulással közlekedik Zadar, Biograd, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir és Split településekre, és a csak online, korlátozott számban megváltható MiniÁr-kedvezményes retúrjeggyel már 17 ezer 500 forinttól igénybe vehető. Az Adria expresszel – szintén budapesti, siófoki és nagykanizsai indulással – Rijeka, Optija, Pula, Rovinj és Poreč városok érhetők el, kedvezményesen már 14 ezer 900 forinttól.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek