Hamarosan eléri Sopront a Connecting Europe Express

iho/vasút   ·   2021.09.08. 12:00
connectingeurope

Az egész Európát bejáró különleges vonatot szeptember 11-én, szombaton délelőtt lehet megtekinteni a „leghűségesebb város” vasútállomásán, élén a GYSEV „zöld mozdonyával”.

Az érdeklődők a soproni vasútállomás első vágányán nézhetik meg az egész Európát bejáró különvonatot: az Európai Bizottság által A Vasút Európai Éve program részeként indított Connecting Europe Express (Európát Összekötő Expressz, CEE) szeptember 2-án indult Lisszabonból, és 26 európai ország több mint negyven városában áll meg, mielőtt október 7-én elérné végállomását Párizsban. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a vasúti közlekedésre, megmutassa, hogy a vasút fenntartható, környezetbarát közlekedési mód, amely összekapcsolja az embereket és a gazdasági szereplőket. További cél, hogy rávilágítson az európai vasúti hálózat átjárhatóságának hiányosságaira.

A hat kocsiból álló különvonat útja során két alkalommal is megáll Magyarországon, elsőként szeptember 11-én, szombaton a GYSEV Zrt. székhelyére, Sopronba gördül be a szerelvény. Az expresszvonat fogadása alkalmából rendezett ünnepség 10 óra 30 perckor kezdődik. A köszöntőbeszédek előtt és után Sopron Város Fúvószenekara gondoskodik a jó hangulatról. A rendezvény nyilvános lesz, a nagyközönség az expressz két kocsijába is felszállhat: a kiállítási kocsikban információs füzetek, térképek, poszterek, grafikák mutatják be az európai közlekedési hálózatot (TEN-T), valamint az Európai Unió vasútbarát közlekedéspolitikáját. A vonat kiállítási kocsijai kizárólag védőmaszkban és érvényes védettségi igazolvány felmutatása mellett látogathatók!

A soproni állomáson egy igazi vasutas tárlat is várja az érdeklődőket: „Vasúttal a nagyvilágban” címmel fényképkiállítás nyílik szombaton. A tárlaton vasúti utazások képei láthatók számos európai országból, valamint további kontinensekről; az Alpoktól a sarkkörig, vagy Közép-Európától egészen a Csendes-óceán távoli partjaiig. Szeptember 11-én délelőtt a soproni vasútállomás monitorjain az európai vasúti korridorokat bemutató kisfilmeket láthat a közönség, a győri Europe Direct iroda pedig szórólapokkal, vasúti témájú totóval várja az érdeklődőket a CEE soproni tartózkodása alatt.

A GYSEV Zrt. sokat lobbizott azért, hogy Sopron is az úticélok között legyen. A zöld-sárga vasúttársaság fáradozásait siker kísérte, hiszen az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az eredeti tervektől eltérően Sopronban is megáll a CEE. A városba Szlovákiából érkezik a vonat, majd Horvátországba közlekedik tovább. A magyarországi szakaszon a GYSEV Cargo Zrt. zöld mozdonya, a 193 837 pályaszámú, a környezetvédelem jegyében „No planet B” („Nincs másik bolygó/Nincs B terv”) szlogennel matricázott Vectron vontatja majd a vonatot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek