Harc az utakért

iho/közút   ·   2012.05.17. 09:04

A tavaly elfogadott önkormányzati törvény nyomán az idén újra kell osztani közútjait, amelyeknek most a negyede van a fővárosi önkormányzat kezelésében, ám a kerületi önkormányzatok – a dugódíj reményében – változtatnának ezen – írja a Népszabadság.

A napilap információi szerint a Budapesti Önkormányzatok Szövetségébe tömörült polgármesterek az autópályák bevezető szakaszai, illetve a legfontosabb főutak – például Andrássy út, Nagykörút, Hungária körút – kivételével átvennék az utcák többségét. A főváros így megszabadulhatna a kátyúzás évi több tízmilliós terhétől, de a tulajdonosváltás egyúttal jelentős bevételtől is megfosztaná Budapestet, így például a parkolási díj, illetve a dugódíj évi sok milliárdjától. Az áprilisban aláírt BKV-paktumban a közműszolgáltatókra kivetendő speciális adó mellett a behajtási díj beszedésének jogát is a főváros kapta meg a BKV jövő évi állami normatívájának 10 milliárdos csökkentéséért cserébe – jegyzi meg a lap.

Tarlós István főpolgármester az első csonka évben (a dugódíjat legkorábban jövő nyáron vezethetik be) kilencmilliárd forint bevételre számít, de az összeg reményei szerint később húszmilliárdra emelkedhet. A Városkutatás Kft. 2009-es tanulmányában 800 forintos behajtási díj mellett évi 40 milliárd, 435 forint esetén 29 milliárd forintos bevétellel számolt, míg a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület viszont a jelentős fenntartási költségek miatt nyolc-kilenc milliárdra becsülte a várható hasznot. A főváros csak a BKV működésére fordíthatja a pénzt. A dugódíj struktúrájának kidolgozása most folyik, az előterjesztést a közgyűlés legkorábban a nyár végén tárgyalja.

Kapcsolódó hírek