Három helyszínen várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjain a BKV

iho/vasút   ·   2024.09.20. 15:00
bkv_foldalatti_vasuti_muzeum

Szeptember 21-én és 22-én a társaság Deák téri és szentendrei múzeuma ingyenesen látogatható, szombaton pedig a legendás Ferenc áramátalakító is megnyílik a nagyközönség előtt.

A BKV a járműflotta megújítása és a folyamatos fejlesztések mellett a múlt értékeinek megőrzését, az értékmentést is feladatának tartja, ezért számos megőrzött és felújított járművel bővítette már a nosztalgiaflottáját, valamint két múzeumot is működtet. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat részeként szeptember 21-én, szombaton és 22-én, vasárnap ingyen meg lehet nézni a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum és a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum kiállításait, szombaton pedig a Ferenc áramátalakító is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Az 1908-ban átadott, a mai napig üzemelő Ferenc áramátalakító (képek forrása: BKV Zrt.)

A Könyves Kálmán körút 7. szám alatt található, egyedülálló ipari műemlékben, az 1908-ban átadott Ferenc áramátalakítóban működés közben lehet megnézni az ezer kilowattos, több mint száztíz éves motordinamót és a százéves konverter-berendezéseket. Az áramátalakító nem csupán technikatörténeti műemlék: a mai napig segíti a villamosközlekedés áramellátását. Szeptember 21-én, szombaton 9:00 és 14:00 óra között nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A vezetett túrák 10:00, 11:00, 12:00 és 13:00 órakor indulnak, előzetes regisztráció nélkül.

A Deák téri aluljárónál található Földalatti Vasúti Múzeumban, amelyet a kontinens első földalattijának egy eredeti, mára már lezárt szakaszában rendeztek be, az állandó kiállításból megismerhető a Millenniumi Földalatti Vasút története. Emellett megtekinthető az egyik legidősebb, de máig üzemelő budapesti közlekedési eszközt, a svábhegyi fogaskerekűt bemutató időszaki tárlat is.

A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum (2000 Szentendre, Dózsa György út 3.) hatalmas kiállítótérrel, megújult történeti tárlattal, és több mint hetven példányból álló járműparkkal várja látogatóit. A kiállított járművek között szerepel az 1887-ben, a legelső HÉV-mozdonyok egyikeként forgalomba helyezett, Haraszti névre keresztelt gőzmozdony, de villamosok és a hatvanas, hetvenes éveket idéző gumikerekesek is megtekinthetők. Mindkét múzeum szombaton és vasárnap is 10:00 és 17:00 óra között várja a látogatókat.

A Kulturális Örökség Napjait 1999 óta rendezik meg Magyarországon, a BKV tizenöt éve vesz részt a programsorozaton.

(Nyitóképünkön a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum részlete. Kép forrása: BKV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Zöldút Közlekedésbiztonság Környezetvédelem Automobil

A gépkocsik károsanyag-kibocsátását mérik fel az ország négy városában

iho/közút   ·   2024.09.18. 15:00

A szeptember 16-a és 20-a között zajló Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció során végzett mérések célja, hogy átfogó képet adjon a hazánkban forgalomban lévő gépkocsiállomány évenkénti változásáról és a járművek állapotáról, beleértve az átlagéletkort és az erózió mértékét.