Három pillanat a budapesti autómentes hétvégéről

MTI/iho   ·   2014.09.21. 11:15
automentes_bp_2014_0

A MÁV standján például kézihajtányozni is lehetett, a biztonságos közlekedést az alkalmi kereszteződésben fénysorompók biztosították. De persze sokan megbámulták a hétköznapok igáslovait, a bilikék alacsonypadlós buszokat is.

Akár egy igazi útátjárónál (fotók: MTI/Máthé Zoltán)

Nem maradt el a főpolgármesteri „fellépés” sem: egy kényelmes város kialakítását nevezte céljának Tarlós István főpolgármester a budapesti autómentes nap megnyitóján. A főpolgármester beszédében azt mondta: abból indulnak ki, hogy nem a városlakó van a városért, hanem a város van a városlakóért. Ezért fontos, hogy az itt élők egyre elégedettebbek legyenek a szolgáltatásokkal, a közbiztonsággal, a közlekedéssel és a szellemiséggel. Tarlós István megjegyezte, nem kell szégyenkezni az elmúlt négy évben elért eredmények miatt. Megszületett a város energiabiztonsági stratégiája, van szmog- és hőségriadó terv, újraszabályozták a zajszinteket és épülnek a zajvédő falak – sorolta.

Most is dolgoznak, csak most másképp: alacsonypadlós kordon az Andrássy úton

A környezettudatos közlekedésről szólva a legfontosabbnak nevezte az 500 új autóbusz beszerzését, amelyek károsanyag-kibocsátása lényegesen jobb, emellett jelezte, 150 újabb busz, hibrid buszok és elektromos várbuszok érkeznek. Szólt arról is, hogy villamospályák sokaságát újították fel, megvalósul a budai fonódó villamos projekt, a Bubi bérbicikliket pedig naponta négyezren kölcsönzik ki.

Négy sávnyi kirakodóvásár

A főpolgármester szerint meg kell teremteni az autós, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés szintézisét, s ebbe az irányba indult el a városvezetés.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek