Havazás

MTI   ·   2013.03.25. 17:45

Teherjárművek akadtak el hétfő délután a havas utakon több, Zala megyei helyszínen is, azokat a tűzoltók mentették ki – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján. Gombosszegen egy Nagylengyel irányába tartó kamion fordult keresztbe az úton, teljes útzárat képezve. A 75-ös főúton, Bak határában két kamion is elakadt, Pacsán pedig egy nyerges szerelvény üres pótkocsija csúszott meg és akadt el az útpadkán.

Az M7-es autópálya 212-es kilométerénél egy személygépkocsi csúszott árokba, a balesetben senki sem sérült meg.

Nem közlekedhetnek a kamionok Zala megye két fő útvonalán, az M7-es autópályán és a 86-os főúton a szlovén határ irányába - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-t. A Zala Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében 16 óra 30 perckor ideiglenesen korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó súlyú kamionok közlekedését. A tilalom az M7-es autópályán a zala-somogyi megyehatártól a nyugati irányba tartó forgalomra, a 86-os főúton a vas-zalai megyehatártól a déli irányba haladó forgalomra vonatkozik. A zalai katasztrófavédelem közölte azt is: két, még üres szükségparkolóhely kivételével – ahol összesen mintegy 600 kamion fér el – az M7-es autópálya és az M70-es autóút térségében minden pihenőhely és a kamionterminálok is megteltek. Részben enyhítették ugyanakkor a szlovén hatóságok a még délben elrendelt forgalomkorlátozást, a szlovén rendszámú kamionokat már beengedik Szlovénia területére.

Egy Tewe és egy Ikarus dolgozik a hóesésben, a fővárosban hétfő estig nem okozott nagyobb fennakadást a havazás<br/>(fotó: Arnold Balázs)

Baleset miatt le kellett zárni az M43-as autópálya Budapest felé vezető oldalát Szeged határában a régi 5-ös út és az M5-ös autópálya között – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután az MTI-t. Szenti Szabolcs elmondta: a sztráda 1-es és a 2-es kilométere között egy kamion keresztbe fordult. A műszaki mentés idejére a rendőrség nem engedi fel a forgalmat az autópályára, a járműveket az 5-ös útra terelik.

Felborult teherautók nehezítik a közlekedést Veszprém megyében; a 8-as úton, Márkónál Veszprém felé teljes az útzár – tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Ferenczi Tímea elmondta: Farkasgyepűnél felborult egy kamion, ezért a 8-as útról Pápa felé nem lehet behajtani. Szintén a 8-ason, Márkónál kisteherautó borult fel, ezért Veszprém felé mind a két sávot lezárták a rendőrök. Veszprém és Balatonfüred között a nosztori emelkedőn felfelé nem lehet haladni, lefelé pedig araszolva halad a kocsisor.

Árokba csúszott egy személygépkocsi a 62-es főúton Perkáta és Szabadegyháza között, emiatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő délután az MTI-vel. Kiss Z. Edward elmondta, hogy a baleset akkor következett be, amikor a jármű egy teherautót előzött. Az autó utasai közül ketten súlyosan, egy ember könnyebben sérült meg.

Tűzveszélyes anyagot szállító kamion szenvedett balesetet az M6-os autópályán Dunaszentgyörgynél - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t. A jármű összeakadt egy másik kamionnal, majd mindkettő megpördült az úttesten - közölte Deák Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A balesetben az egyik jármű sofőrje megsérült - tette hozzá. Az M6-os autópálya járható ugyan, de végig jeges, csúszós, ezért aki teheti, ne induljon útnak - hívta fel a figyelmet. Közlése szerint járhatatlan a 65-ös főút Szakálynál, ahol egy nyerges vontató fordult keresztbe a csúszós úton, valamint a havazás miatt elakadt gépkocsik miatt lezárták a 6-os és a 65-ös út kereszteződését.

Szakadó hóban is halad a forgalom a Szentmihályi úton<br/>(fotó: Arnold Balázs)

Egy órán belül három baleset történt a havazás miatt csúszóssá vált utakon hétfőn Bács-Kiskun megyében: két autó árokba szaladt, egy kerékpárost pedig elütöttek - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Gál Kristóf közölte: egy személygépkocsi az 55-ös úton az árokba hajtott, a járműben az utas sérült meg. A másik autó Hajós és Császártöltés között borult árokba, erről a helyszínről szintén az utast kellett kórházba szállítani. Foktő és Kalocsa között egy személygépkocsi elütött egy kerékpárost, őt is kórházba szállították – tette hozzá a szóvivő.

Kapcsolódó hírek